Ravimitootjad: tänapäevaste ravimite kättesaadavus on Eestis problemaatiline

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid
Ravimid Foto: Toomas Huik

Eesti Ravimitootjate Liit tegi riigile ettepanekud uue ravimipoliitika kehtestamiseks, mille eesmärgiks võiks liidu hinnangul olla aastaks 2015 ravimite kättesaadavuse tagamine Eestis Euroopa keskmisel tasemel.


«Uus valitsus seisab ülesande ees uus ravimipoliitika arengukava koostada, samuti on hea meel tõdeda, et ravimite kättesaadavust parandava ravimipoliitika punkt on sees ka koalitsioonileppes,» ütles ravimitootjate liidu juhataja Riho Tapfer.

Dokument ravimipoliitikast toob välja rahvusvahelist statistikat, mille järgi uute ravimite (registreeritud aastatel 2007-2009) osas on Eestis hinnakokkulepped sõlmitud ja soodustus kehtestatud vaid 12 protsendi osas, ning keskmine aeg registreerimisest hinnaleppe sõlmimiseni on 708 päeva. Mõlema näitajaga on Eesti vaadeldud 18 Euroopa riigi seas viimasel kohal.

Ettepanekute seas on 50-protsendilise soodustuse 12,78-eurose ülempiiri kaotamine, mis on suuresti põhjuseks, miks patsiendi omaosalus ravimite ostmisel on Eestis 37-42 protsenti – samuti üks kõrgemaid Euroopas.

Lisaks pakub liit välja haruldaste haiguste puhul eraldi kompenseerimise mudeli, mis arvestab patsiendi individuaalseid vajadusi ja haiguse iseloomu. Ravimitootjate liidu hinnangul on oluline silmas pidada ka bioloogiliste ravimite ohutusseire tagamist Eestis.

Nõukogu esimehe Piret Selli sõnul on nüüdisaegsete ravimite kättesaadavus Eestis probleem: «Kui eelarve on pingeline, on eriti oluline, et lepitaks kokku strateegia ja printsiibid. Selline raamistik muudaks ka otsustusprotsessi läbipaistvamaks ja ettearvatavamaks nii patsientidele kui ka ravimitootjatele.»

Samuti tehakse ettepanek soodusravimite komisjoni menetlusprotsessi kaasata vastava valdkonna arstide erialaseltsi kirjaliku arvamuse kaasamine kogu taotluse kohta, patsientide esindusorganisatsiooni kirjalik arvamus ja ravimitootjate liidu esindaja.

Liit paneb ette veel luua seadusandlikult võimalused 2011. aasta jooksul retsepti- ja käsimüügiravimite elektrooniliseks tellimiseks ja posti teel kojukandeks, apteekide asutamispiirangute kaotamise ning käsimüügiravimite kättesaadavuse parandamiseks leida võimalused täiendavate müügikanalite kasutamiseks.

Ravimitootjate liit on 1996. aastal asutatud mittetulundusühing, mis esindab Eestis tegutsevaid uurimistööl põhinevaid originaalravimite tootjaid, geneerilisi ravimeid tootvaid ravimifirmasid ning ravimiuuringutega tegelevaid ettevõtteid.

Täpsema ettepanekute dokumendiga saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles