Lugeja küsib: mida teha, kui laps kukub hamba välja?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps hambaarsti toolis
Laps hambaarsti toolis Illustratsioon: Panther Media/Scanpix

«Mu 4,5-aastane laps kukkus välja kaks alumist keskmist piimahammast. Hambaarst ütles, et see jäävhambumust ei mõjuta. Samas olen internetist lugenud, et sellistel puhkudel pannakse siiski lastele suhu kohahoidja, mis takistab piimahambaid nihkumast tühja kohta. Kas lapsel on tarvis kohahoidjat ja kuhu ma Tallinnas peaksin pöörduma, et lasta ta hambad uuesti üle vaadata?,» küsis lugeja Postimehe terviseportaali üleskutses «Küsi hambaarstilt nõu».

Vastab hambakliiniku Nordic hambaarst doktor Katrin Kallastu:

Hambaarst Katrin Kallastu
Hambaarst Katrin Kallastu Foto: Erakogu

Teie hambaarstil oli õigus, suure tõenäosusega antud hammaste kadu jäävhammaste lõikumist ei mõjuta, kuid kindlasti tuleks hammaste lõikumist suurema hoolega jälgida.

Alumised esimesed jäävhambad hakkavad lõikuma 5-6 aastaselt ning nende asendamiseks ei ole teie lapse puhul vajalik kohahoidjat kasutada. Kohahoidjaid kasutatakse piimahammaskonnas, kui trauma või kaariese tagajärjel ei ole võimalik hambaid säilitada ning hammaste eemaldamine on vajalik rohkem kui aasta enne jäävhammaste lõikumist.

Hambaarsti külastusi võiks alustada juba kolmandal eluaastal ning seda teha iga kuue kuu järel, et laps harjuks hambaarstiga ning ei tekiks täiskasvanueas sageli esinevat hirmu hambaarstikülastuste ees. Isegi kui lapsel ei ole nähtavalt hammastel midagi viga ning ei kurda hambavalu, tuleks kontrollida, kas hambad lõikuvad õigeaegselt ega ole tekkinud hambaauke, samuti õpetada lapsele õigeid hügieenivõtteid.

Kindlasti peab arvestama, et sellele küsimusele vastamisel lähtume ainult teooriast ning ilma patsienti nägemata ning suuõõne situatsiooni hindamata ei tohiks seda võtta ainuõige ravijuhisena konkreetse patsiendi puhul. Kas kohahoidjast loobumine on näidustatud ka antud juhul, sellele saab arst vastata konkreetset patsienti nähes ning hinnates juhtumit vastuvõtul. 

Teise arvamuse küsimine on alati õigustatud ning enamasti on kõige pädevamad hammaskonna ja lõualuude arengut ning individuaalseid iseärasusi hindama ortodondid. Kontaktid leiate lihtsasti internetist vastava märksõna sisestamisel otsingumootorisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles