Legendaarne lastearst Adik Levin pääses Kanada televisiooni ja BBCsse

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastearst Adik Levin.
Lastearst Adik Levin. Foto: õhtuleht/ Tiina Kõrtsini

Tallinna lastehaigla teatel pääses lastearst Adik Levin Berverly Chalmersi raamatusse «Family-centred Perinatal Care», mida tutvustati Kanada televisioonis ja BBCs.

Levinit töötas aastatel 1979–2004 Tallinna lastehaigla vastsündinute ja imikute osakonna juhatajana ning lubas esimesena maailmas emadel haiglaravi vajavate vastsündinute juurde jääda.

Tänavu 6. aprillil Cambridge ülikooli kirjastuselt ilmunud professor Berverly Chalmersi raamatus «Family-centred Perinatal Care» pühendati lastehaigla vastsündinute ja imikute osakonnale ja dr Levini rollile üks raamatu peatükkidest.

Professor Chalmers on tutvustanud raamatut ka Kanada Televisioonis. Saade on leitav Youtube’i kanalilt siit, lastehaiglat puudutav lõik on klipi viies punkt. Samuti kõlas uudis dr Levini initsiatiivist ja lastehaigla süsteemist BBC2 ja BBC uudistekanali eetris 4. aprillil.

Dr Levini põhisõnum on publitseeritud tema doktoriväitekirjas (1991) ema ja lapse kontaktist, nende õigustest haiglas ja humaansest vastsündinute meditsiinist. On omamoodi fenomen, millist mõju see pealtnäha lihtne, kuid ometi visa vastupanu kohanud praktika on vastsündinute meditsiinile avaldanud ja ikka veel avaldamas. Uuringud, mis olid koondatud dr Levini doktoritöösse 80ndatel, olid maailma ühed esimesed  põhjusel, et osakondi, kus ema ja enneaegne laps saaksid ööpäevaringselt iga päev haiglas koos olla, mujal polnud. 

«Uuringuid, mida meie tegime kolmkümmend aastat tagasi, alustakse ja viiakse mujal maailmas läbi alles praegu,» ütles dr Levin. Ta lisas, et arenenud riikidest oldi umbes 30 aastat ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles