Ekseem kulgeb täiskasvanueas keerulisemalt

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekseem on krooniline retsidiveeruv nahahaigus, mille tekkimise põhjuseks erinevalt dermatiidist on sageli ka kehasisesed mõjurid.
Ekseem on krooniline retsidiveeruv nahahaigus, mille tekkimise põhjuseks erinevalt dermatiidist on sageli ka kehasisesed mõjurid. Foto: Astrid Gast / PantherMedia / Scanpix

Ekseem mõjutab täiskasvanueas kogu inimese heaolu, sest kroonilise haiguse sümptomid võivad esineda terve elu vältel. 

Sügelevat löövet põhjustav tõbi võib täiskasvanutel kulgeda raskemini kui lastel, vahendab webmd.

Täiskasvanud ekseemipatsientidel võivad haigussümptomid esineda terve elu vältel. Samuti võib täiskasvanuna haigestumisel olla raskem haigusega elamisega kohaneda.

Tugevalt sügelev ja punaste laikudega nahk võib muuta keerulisemaks igapäevased tegemised, näitekso on raskem olla füüsiliselt aktiivne. On ka tõendeid, et see viib väiksema suutlikkuseni töös, halvema uneni ja soodustab vaimse tervise probleemide, nagu ärevushäire või depressiooni, arenemist.

Samuti võivad nähtava ekseemiga inimesed tunda end sotsiaalselt stigmatiseerituna, kuna teised arvavad ekslikult, et haigus on nakkav või tuleb halvast hügieenist.

Õnneks võib ravi patsientide sümptomeid leevendada ning parandada nende vaimset ja füüsilist heaolu. Raviks võib kasutada paikseid näiteks steroidide, niisutajaid, fototeraapiat või ravimeid.

Loe rohkem ekseemi erinevate vormide kohta kliinik.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles