Fotolugu: Afganistani laste öökima ajav argipäev

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Fotoagentuur Sipa Press avaldas täna rahvusvahelise hepatiidipäeva puhul galerii Afganistani lastest, kes korjavad Pakistanis Badami Baghi turul muda ja solgi seest äravisatud puu- ja köögivilju.

Sipa fotode allkirjas tuuakse välja, et Pakistan kuulub 11 riigi hulka, kus esineb kõige enam kroonilist hepatiiti. Turul valitsevates ebasanitaarsetes töötingimustes võib saada A-hepatiidi viiruse ehk kollatõve, mis levib fekaal-oraalsel teel. See on nn pesemata käte haigus, kirjutatakse reisivaktsiinide lehel.

Viirus esineb kogu maailmas, kuid eriti arenevates riikides ja paljudes populaarsetes turismipiirkondades. Kõrge levialaga maad on Kesk-Aafrika ja Lõuna- Aafrika maad ning India koos Pakistaniga. Arenenud maadesse, ka Eestisse, tuuakse A-viirushepatiit sisse peamiselt just sealt ja viimastel aastatel on nakkuspuhangud olnud Viljandimaal ning Põltsamaal. Nakatumisoht on väike ainult Põhja- ja Lääne-Euroopas, Jaapanis, Põhja-Ameerikas, Austraalias ja Uus-Meremaal.

Viiruse levimine sõltub kohalikest sanitaartingimustest. Halvasti korraldatud sanitaartingimustega piirkondades omandavad inimesed viiruse lapseeas, kui haiguse sümptomid ei avaldu või on kerged, kuid on siiski teistele nakkusohtlikud ning muutuvad lõpuks täielikult immuunseks. Suured haiguspuhangud sellistes riikides on harvad.

Nakkus kandub kas otse nakatunud inimeselt tervele, näiteks kannavad seda edasi mähkmeealised lapsed lasteaedades, anaalseks või levib see edasi saastunud toiduga. A-hepatiiti võib nakatuda ka kuumutamist mittevajavate toiduainete ja toorelt tarvitatavate mereandidega, sest linnalähedastes randades või veekogudes kasvades võivad need koguda endasse elukondlikust heitveest viirusi.

Lisaks levib kollatõbi saastunud vee kaudu ja ka näiteks sellest valmistatud kokteilijääga.

Testi ka oma teadmisi hepatiidi kohta ja loe siit ka teiste hepatiite kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles