Perearstid: kutsekoolidel pole õigust nõuda tervisetõendeid

Karin Kivipõld
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti perearstide selts teatas, et kutsekoolidel pole seadusest tulenevalt õigust nõuda tulevastelt õpilastelt tervisetõendeid.
Eesti perearstide selts teatas, et kutsekoolidel pole seadusest tulenevalt õigust nõuda tulevastelt õpilastelt tervisetõendeid. Foto: Tomasz Majchrowicz / Panthermedia.net / Scanpix

Eesti Perearstide Selts teatas, et ei pea vajalikuks asjatute tõendite nõudmisest tulenevat õpilaste jooksutamist ning vastavaid tõendeid ei väljasta.

Perearsti vastuvõtule pöördub üha rohkem kutsekoolidesse astujaid, kes vajavad sisseastumiseks tervisetõendit. Terviseinfo kuulub aga delikaatsete isikuandmete alla, mida perearstide seltsi sõnul koolid nõuda ei või.  

Seltsi teate kohaselt ei ole perearst pädev väljastama tõendit, mis kinnitaks või lükkaks ümber inimese sobivuse teatud erialale.

Perearstid ei hinda töö sobivust tervisega

Üldiselt nõutakse seltsi väitel tervisetõendit, mis kinnitab või lükkab ümber noore sobivuse teatud elukutse õppimiseks. On ka koole, kes nõuavad väljavõtet tervisekaardist.

Perearstide seltsi kinnitusel ei ole erialadega kaasnevate riskide hindamine nende pädevuses ja Eestis saavad sellist sobivust hinnata vaid töötervishoiuarstid.

Vastavalt andmekaitseseadusele kuulub inimese terviseinfo delikaatsete isikuandmete alla ning ühelgi koolil ei ole õigust nõuda väljavõtet õpilase tervisekaardist.

Ülikoolid tervisetõendeid ei nõua

Kooliõde saab vajadusel alaealiste laste perioodilise tervisekontrolli kohta käiva info kätte digiloost. Kui õpilase perearst või eelmine kooliõde ei ole digilukku vajalikke läbivaatuse andmeid sisestanud, siis võib tal paluda seda teha.

Juhul kui ametikooli astujal esineb õppimist mõjutavaid tervisehäireid, peab sellest seltsi sõnul kooli teavitama õpilane ise, alaealiste puhul lapsevanem või eestkostja.

Perearstide selts lisas, et ülikoolid tervisetõendeid ei nõua, ometigi õpetatakse ka ülikoolides väga vastutusrikastele erialadele tööle minevaid inimesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles