Ravimiamet keelas apteegil videosilla teel nõustamise (6)

Karin Kivipõld
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terviseamet keelas videosilla teel nõustamise, sest see ei ole vastavuses ravimiseadusega.
Terviseamet keelas videosilla teel nõustamise, sest see ei ole vastavuses ravimiseadusega. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Ravimiamet keelas videosilla teel nõustamise Luunja ja Kavastu apteegis, kus nõustajatel puudub proviisori haridus. Apteegi juhatus on valmis minema kohtusse.

Ravimiameti peadirektori asetäitja Katrin Kiisk ütles, et küsimus ei ole nüüdisaegse suhtlusvahendi keelamises, vaid selles, et ettevõtja on ravimiseadusest tulenevalt kohustatud tagama apteegi lahtioleku aegadel proviisori või farmatseudi kohaloleku.

Tänavu juunis alustas Apotheka Luunja ja Kavastu apteegis patsiendi videosilla teel nõustamist, eesmärgiga tagada ravimite kättesaadavus maapiirkondades. «Ehkki apteeker ei viibinud ise füüsiliselt patsiendiga samas ruumis, oli tagatud kvaliteetse apteegiteenusega kaasas käiv patsiendi põhjalik nõustamine apteegis,» rääkis Terve Pere Apteegi juhatuse liige Kadri Ulla. Apteegis kohapeal oli Ulla sõnul vastava koolituse saanud klienditeenindaja.

Ravimiseadus nõuab erialaharidust

«Sellist olukorda, kus töötavas apteegis on kohal vaid erihariduseta isik ehk klienditeenindaja, ravimiseadus ette ei näe,» ütles Kiisk. See nõue on tema sõnul seaduses patsientide turvalisuse ja ohutuse tagamiseks.

«Mis puudutab videosilla vahendusel nõustamist, siis ettevõtja algatus seda apteegis täiendava teenusena pakkuda on hea, seda muidugi eeldusel, et delikaatsete isikuandmete turvalisus on tagatud,» lisas Kiisk. Tema sõnul on võimalik, et tulevikus võib olla selline olukord, et Eestis tegutseb näiteks üks kõnekeskus ning kohapeal apteekides enam proviisorit või farmatseuti ei ole. «Täna on ettevõtja õigusruumi tõlgendanud selliselt, et tööjõu vähesuse tõttu ei saa maa-apteekide külastajad apteegiteenust, mida nad apteeki minnes eeldavad,» lisas Kiisk.

Apteegi arvates on kvaliteet tagatud

Terve Pere Apteegi juhatuse liige Kadri Ulla näeb olukorda teisiti. «Ravimiameti hinnangul ei ole aktsepteeritav, et klienditeenindaja võtab riiulist ravimipaki ning asetab selle veebikaamera alla apteekrile kontrollimiseks, sisuliselt ei ole ravimiameti hinnangul klienditeenindajal lubatud ravimikarpi puudutada,» ütles ta.

Ulla sõnul jõuti videosilla abil apteegiteenuse osutamiseni tõsise tööjõuprobleemi tõttu. «Maapiirkondadesse on peaaegu võimatu leida apteekreid – eriti suvisel puhkuste perioodil – mistõttu on apteegi lahti hoidmine maal väga raske. See lahendus võimaldas meil aga apteeke varasemast suisa kauemgi avatuna hoida,» selgitas Kadri Ulla.

Kui apteegid suletakse, minnakse kohtusse

Ulla sõnul peavad Luunja ja Kavastu apteek nüüd uksed sulgema. «Ravimiamet ähvardas meile määrata sunniraha kuni 6000 eurot päevas, kui me ei lõpeta Luunjas ja Kavastus apteegiteenuse osutamist videosilla abil,» ütles Ulla.  Amet olevat ähvardanud Terve Pere Apteeki ka tegevusloa äravõtmisega, mis Ulla sõnul tähendaks 85 Apotheka apteegi sulgemist.

«On hämmastav, et ravimiamet ei vasta ise küsimusele, kuidas tagada apteegiteenuse jätkusuutlikkus maal, ega aktsepteeri ka eraettevõtjate lahendusi,» avaldas ta nördimust. 

«Teeme kõik endast oleneva, et Eesti riik siiski ümber mõtleks ega halvendaks ravimite kättesaadavust maal. Oleme seega sunnitud jalge alla võtma kohtutee,» lisas Kadri Ulla. 

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles