Suvised pisiõnnetused: kuidas ravida haavu, mis õmblemist ei vaja?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suviste kukkumiste tohterdamiseks piisab esmaabivahenditest ja lihtsamatest teadmistest haavade ravimisel.
Suviste kukkumiste tohterdamiseks piisab esmaabivahenditest ja lihtsamatest teadmistest haavade ravimisel. Foto: Mihajlo Maricic/ Panther Media /Scanpix

Haavade ravis on esmatähtis haava puhastamine mustusest ja verejooksu peatamine. Samuti tuleb osata aru saada, kui kinniseotud haavas on tekkinud infektsioon. 

Portaalis kliinik kirjutatakse, kuidas ravida ja siduda haava ning mida teha, kui see ei parane korralikult. 

Ravitsemisel tuleb esmalt käed korralikult puhtaks pesta. Haava ei tohiks puudutada paljaste kätega, vaid kasutada kaitsekindaid. Kui haav on prügine, mullane ehk nähtavalt saastunud, võib selle loputamiseks kasutada apteegist saadavaid desinfitseerivaid lahuseid või puhast joogivett. Joogikõlbmatu kraanivee korral sobib pudelivesi või jahutatud keedetud vesi. Kui on ilmne, et haav vajab õmblemist, ei tohi seda enne arsti poole pöördumist töödelda. 

Peata verejooks

Esmaabi haavade korral on vigastuse põhjusest olenemata põhimõtteliselt ühesugune – tugev verejooks tuleb kõigepealt peatada. Seega pole vahet, kas tegemist on lõike-, torke-, põrutus-, raie-, laskehaavaga, tuleb verejooks peatada kas käega haava kokku surudes või rõhksideme abil. Tugeva arteriaalse verejooksu korral võib vaja minna pingsidet – žgutti või täispuhutavat mansetti.

Haav kaetakse kuiva steriilse sidemega. Side või plaaster tuleb asetada haavale nii, et selle algus ja lõpp ulatuksid tervele nahale ning side või haavapadi oleks kindlalt haava peal. Haava ja haava ümbrust peaks kontrollima iga 24 tunni tagant. Vigastatud käsi või jalg tuleb tõsta kõrgemale, haavatud kehaosa tuleks võimaluse korral immobiliseerida ehk muuta liikumatuks. Esmaabivõtete hulka kuulub ka valutustamine, mis on vajalik suurte haavade, põletuste ning lahtiste luumurdudega kaasnevate nahavigastuste korral. Suuremad haavad vajavad õmblemist. 

Hoia paraneval haaval silma peal

Haava tuleb jälgida, et märgata õigeaegselt infektsiooni tunnuseid: rohke eritis, äkiline verejooks, haava ümbruse turse, punetus, valulikkus, mäda eritumine, haava lahtiminek pärast õmbluste eemaldamist. Haavamädanikule viitavad ka haige halb enesetunne, kehatemperatuuri tõus, pulsi kiirenemine. 

Tüsistunud haava ravitakse antibiootiliste salv- ja geelsidemete abil. Surnud kude eemaldatakse dušitades või loputades. Vesi pehmendab koorikud, eemaldab mustuse ja haavas olevad ravimid.

Mädase haava puhastamise tõhustamiseks võib kasutada vesinikperoksiidi 1–3 protsendilist lahust. Ravi kestab kuni mädase eritise täieliku lakkamiseni ja nähtava värske granulatsioonkoe ehk veresoonterikka sidekoe tekkimiseni. Seejärel võib haava kinni õmmelda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles