Teadlased kinnitavad: sülg ravib haavu

Karin Kivipõld
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlaste loodavad leitud aine abil luua vahendeid haavade kiiremaks kinnikasvatamiseks.
Teadlaste loodavad leitud aine abil luua vahendeid haavade kiiremaks kinnikasvatamiseks. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Teadlased leidsid süljest aine, mis kiirendab haavade paranemist.

Ameerika eksperimentaalbioloogia ühenduste föderatsiooni (Federation of American Societies for Experimental Biology) väljaandes avaldati uuring, mis seletab, miks suus olevad haavad paranevad palju kiiremini kui mujal, vahendab Science Daily

Tänaseni on arvatud, et sülg mängib paranemisprotsessis rolli, kuid polnud teada, kui suur see mõju on. Teadlased uurisid süljes oleva peptiidi histatiin 1 rolli angiogeneesis ehk veresoonte kokkukasvamises. Leiti, et histatiin 1 ajendab veresoonte ja rakkude kokku kasvamist.

«Usume, et uuringutulemused võivad aidata leida uusi lahendusi, kuidas haavu kokku kasvatada ka mujal kudedes peale suu,» ütles  Tšiili ülikooli  hambaravi teaduskonna professor doktor Vicente A. Torres.

Uuringus kasutati kanade embrüoid, milles veresooned kokku kasvatati ning tervetelt doonoritelt koguti süljenäidised. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles