Lugeja kirjutab: arst keeldus mulle HIV-testi tegemisest

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arst määrab küll HIVi testimise sageduse lähtuvalt patsiendi eripäradest, kuid ei või sellest keelduda, kui patsient seda soovib. Pilt on illustratiivne.
Arst määrab küll HIVi testimise sageduse lähtuvalt patsiendi eripäradest, kuid ei või sellest keelduda, kui patsient seda soovib. Pilt on illustratiivne. Foto: Dmitriy Shironosov / PantherMedia / Scanpix

Arst ei või keelduda HIVi testimisest, sest peab patsienti terveks ja heteroseksuaalseks ning soovib kokku hoida testidele kuluvat raha. Testide arv pole piiratud ning seda rahastab haigekassa.

Lugeja kirjutas Postimehele:

«Meediast ja erinevate terviseorganisatsioonide kodulehekülgedelt jääb mulje, et iga perearsti juures peaks saama HIV-testi määrata ja testi tegemine võiks olla kõigi eestlaste jaoks norm nagu hambaarsti juures käimine. Selleks ei pea olema väga vabameelsete eluviiside või narkosõltuvusega.

Seda toetab ka HIV statistika, millest selgub, et kõige ohustatum grupp on heteroseksuaalsed noored, mitte homoseksuaalid või narkomaanid.

Perearst andis mulle läbi lilled mõista, et minu, terve inimese, puhul ei oleks HIV-test õigustatud ja testimine kahandaks tema n-ö eelarvepotti, kust peab jätkuma ka teiste patsientide analüüside ja testide jaoks.

Kas perearstil on õigus HIV-testi mitte määrata?» 

Küsimusele vastas terviseameti järelvalveosakonna vaneminspektor Juta Varjas:

«Perearst määrab uuringud vastavalt vajadusele ja näidustuse olemasolule. Alates käesoleva aasta esimest jaanuarist rahastatakse perearstide poolt määratud HIVi testimist teraapiafondi väliselt. Teisisõnu HIV testimise jaoks ei ole perearstil rahalisi piiranguid, nende eest tasub Eesti haigekassa (EHK) vastavalt teostatud uuringute hulgale.

EHKi tervishoiuteenuste loetelu kohaselt on HIV1, kahe antigeeni ja/ või antikehade määramise piirhind 6,12 eurot. Piirangut mitu testi perearst võib aastas teha, ei ole kehtestatud. 

Testimise sagedus oleneb konkreetsest patsiendist, tema riskikäitumisest ja indikaatorhaigustest. Kui sageli peaks konkreetset patsienti testima otsustab arst konkreetse juhtumi alusel. Kuna HIV levib nii hetero- kui ka homoseksuaalsete inimeste hulgas, siis uurima peaks mõlema grupi esindajaid.

Konkreetsele juhtumile hinnangu andmiseks ning põhjuse väljaselgitamiseks, miks perearst testimisest keeldus ning võimalike rikkumiste tuvastamiseks, palub amet patsiendil kindlasti pöörduda otse terviseameti poole.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles