Uute jalanõude kandmine lõppes voodis lamamise ja antibiootikumidega

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui king hõõrub jala katki, tuleks haav alati puhastada.
Kui king hõõrub jala katki, tuleks haav alati puhastada. Foto: Cargo / Sorge / Scanpix

Kuidas tuleks jalgade eest hoolitseda, et naha katki hõõrunud uued kingad ei tooks kaasa antibiootikumidekuuri ning nädal aega voodis lamamist?

«Esmapilgul ei tundunud midagi hullu – panin lihtsalt plaastrid peale,» rääkis toimetusega ühendust võtnud Johanna, kes uusi kingi kandes kannad katki hõõrus. 

Kolm päeva hiljem hakkas tal jalg ka õudselt valutama ja kõndimine muutus valulikuks. «Kui ma pärast kõndimist korraks istusin, siis pärast enam püsi ei saanud. Nii valus oli ning isegi toetada jalale ei saanud,» kirjeldas ta.

Kõndimine keelati

Järgmisel päeval avastas naine, et üks tema jalgadest on läinud paiste. Varsti tõusis tal ka palavik. Arsti juures mõõdeti põletikunäiduks 29 ja määrati antibiootikumid ning keelati nädal aega kõndida.

Põhja-Eesti regionaalhaigla erakorralise meditsiini osakonna juhataja doktori Kristiina Põllu sõnul on olukord, kus  «süütust» jalavillist või haavast areneb põletik küllalt sageli esinev probleem. «Sellised juhtumid on suvel levinumad, kuna jalanõusid kantakse palja jala peal,» ütles Põld.

Haav tuleb alati puhastada

Tuginedes olemasolevatele kliinilistele andmetele, oli arsti hinnangul Johannal tagasihoidlik põletikuline reaktsioon.

Et vältida haava põletikuliseks muutumist, tuleks Põllu sõnul hõõrdunud koht puhastada ning peale panna plaaster joodi sisaldava salviga. «Sobib näiteks käsimüügist saadav Braunovidon salv,» rääkis doktor.

Ta lisas, et kui õigeaegselt ravi ei alustata võib tekkida raskem põletikuline reaktsioon millega kaasnevad muudatused juba patsiendi üldseisundis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles