10-aastane Heleriin aitas vähihaigetel lastel end enesekindlamalt tunda

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heleriin Kuus koos vanema õe Kadi-Heikega.
Heleriin Kuus koos vanema õe Kadi-Heikega. Illustratsioon: Erakogu

Valga tüdruk Heleriin Kuus annetas 50 sentimeetri pikkused juuksed vähihaigetele, et neid saaks kasutada parukate tegemiseks vähihaigetele lastele.

«Meie pere kahel vanemal tütrel on juuksed väga kiirelt kasvanud ja nad on meil aastaid olnud oma «Rapuntslid». Saabus aeg, kui juuksed olid nii pikad, et nad istusid neile peale,» Siis lõikaski Heleriinu vanem õde juuksed maha ja müüs Vanemuise teatrisse, pärast mainis, et oleks võinud annetada paruka tegemiseks.

Heleriinu vanem õde Kadi-Heike annetas juuksed 10-aastaselt Vanemuise teatrisse. Pildil on Heleriin 4-aastane ja vanem õde 10-aastane.
Heleriinu vanem õde Kadi-Heike annetas juuksed 10-aastaselt Vanemuise teatrisse. Pildil on Heleriin 4-aastane ja vanem õde 10-aastane. Illustratsioon: Erakogu

Heleriin jälgis oma juuste annetamisega vanema õe eeskuju, kui juuksed juba nii pikaks kasvasid, et oli endal raske neid hooldada. Kuna seekord valiti juuste uut omanikku hoolikalt, siis pöördus pere Eesti Vähiliidu poole, kes soovitasid pöörduda organisatsiooni Vähilapsed poole, kes toetab vähki põdevate laste vanemaid.

«Kui ma oma juuksed lühemaks lõikasin, tundus mulle hea mõte olevat teha nendega rõõmu lapsele, kes raske haiguse järel oma juustest on ilma jäänud. Ehk saab minu juustest teha talle paruka,» ütles Heleriin.

Heleriinu muutus peale juuste lõikamist.
Heleriinu muutus peale juuste lõikamist. Illustratsioon: Erakogu

Organisatsiooni kaudu suunati Heleriin ka edasi vastavasse ilusalongi, mis Heleriinu patsist parukat valmistamahakkas . Samuti lubati perele saata pilt valmis parukast ja kandjast, kui ta peaks sellega nõus olema.

Annetatud juuksed olid 50 sentimeetri pikkused
Annetatud juuksed olid 50 sentimeetri pikkused Foto: Erakogu

Eesti Juuksurite Ühenduse kodulehel on kirjas vastuvõetavate juuste nõuded ja juuksed võib ühingule soovi korral lausa ümbrikus postiga saata.

  • Annetatavad juuksed peavad olema minimaalselt 25 sentimeetrit pikad
  • soovitavalt mitte värvitud ega lokitud
  • Juuksed peavad olema päris st juuksepikendused ei sobi
  • Annetatavad juuksed peavad olema kokku seotud – juukseotsad ühes saba otsas ja lõikekoht teises otsas. Segamini läinud ja/või põrandalt kokku pühitud juuksed kahjuks ei sobi.
  • Annetamiseks sobivad ka juuksed, mis on ära lõigatud juba aastaid tagasi
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles