Seitse asja kodus, mis võivad tekitada põskkoopapõletikku

Karin Kivipõld
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põskkoopaid võivad ärritada kodused tingimused.
Põskkoopaid võivad ärritada kodused tingimused. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Põskkoopapõletikku võivad põhjustada tolm, õietolm, koduloomade karvad, tolmulestad ja kodukeemia aurud.

Kroonilise põskkoopapõletiku sümptomiteks on peavalu, paksenenud limaga nohu, ummistunud ninakäigud ning palaviku, vahendab meditsiiniuudiste portaal Health24.

Kroonilise põskkoopapõletiku esinemisel tuleks kontrollida, et kodus ei oleks tolmu, õietolmu, koduloomade karvu, tolmulesti ja kodukeemia aurusid.

1. Tolm

Pööra alati tähelepanu kohtadele, kuhu tolmuimejaga lihtsalt ligi ei pääse. Näiteks kardinapuudele,  ruloodele ja ventilaatoritele, seda eriti, kui elad tuulises või tolmuses kohas.  

Kui tolmuimeja filtrit tihti ei vaheta või puhasta, võib see tolmu uuesti õhku paisata ning imemisest pole kasu.

2.  Hallitus

Hallitus võib esmapilgul märkamatuks jääda. Kui ei suudeta tuvastada kroonilise põskkoopapõletiku tekkepõhjust ja elatakse rõsketes või niisketes tingimustes, tuleks kontrollida ega kraanikauss või lagi ei tilgu ning tapeeditagune, vaibaalune, riided või kardinad ei hallita.

3. Koduloomad

Kui kassid-koerad ajavad karva ja neil lubatakse voodisse ronida, võib see olla põhjus põskkoopapõletiku tekkeks. Pehme mööbli külge jäävad karvad hästi. Kui haigus on eriti äge, tuleks loomi mööblile mitte lubada. Ime tolmuimejaga pindu tihti ning harja koduloomi.

Korista sageli loomade puure ja kassi liivakasti, et eemaldada baktereid ja allergeene.

4. Pihustatavad lõhnad

Parfüümid ja pihustatavad lõhnad võivad sisaldada koostisosi, mis jäävad õhku püsima ning tekitavad põskkoopapõletiku sümptomeid. Lõhna ei tuleks endale peale pihustada suletud ruumis, kus puudub ventilatsioon. Kui ei suudeta kindlaks teha, missugune toode haigussümptomeid põhjustaks, tuleks piirata lõhnatoodete kasutamist.

5. Puhastustarbed

Paljud puhastustarbed sisaldavad liiga vängeid keemilisi koostisosi, mis võivad mõju avaldada hingamisteedele. Asenda kodu puhastusvahendid  mahedamate koostisosadega toodetega.  

6. Taimed

Toataimed, mis eraldavad palju õietolmu, nagu päevalilled ja krüsanteemid, võivad põskkoobastele halvasti mõjuda. Teatud taimed, näiteks viigipuu, eraldavad mahlaga allergeene, mis võivad kinnituda tolmuosakestele. Eelista vähese õietolmuga taimi, nagu Havisaba.

7. Basseinid ja saunad

Uuringud kinnitavad seost ujumise ja põskkoopapõletiku vahel. Kõrge kloorisisaldus vees võib põskkoopaid ärritada. Maja sees olevad basseinid, vannid ja saunad võivad tõsta niiskusetaset majas, mis võib omakorda tekitada hallitust, mis ärritab põskkoopaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles