Mandlite söömine suurendab hea kolesterooli taset kehas

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mandlid on tervislike rasvade allikas.
Mandlid on tervislike rasvade allikas. Illustratsioon: Craig Robinson / PantherMedia / Scanpix

Mandlite söömine vähendab nii «halba» kolesterooli kui ka suurendab «hea» kolesterooli taset kehas, selgus uuest uuringust. 

Mandlite regulaarne söömine võib tõsta «hea» HDL-kolesterooli taset veres ja parandada keha võimet vabaneda «halvast» kolesteroolist, kirjutab Netdoctor

Uurijad vaatasid 48 inimese HDL-kolesterooli taset ja toimimist, kui nad sõid 48 grammi ehk umbes peotäie mandleid päevas kuue nädala jooksul. Samuti järgisid nad osalejate HDL-kolesteroolitaseme muutumist, kui osalejad vahetasid mandlid järgnevaks kuueks nädalaks banaanimuffini vastu.

Nad leidsid, et süües iga päev mandleid paranes osalejate HDL-kolesteroolitase ja funktsioon. HDL-kolesterooli funktsioon paranes normaalkaalus osalejatel lausa 6,4 protsendi võrra.

Kuigi varasemad uuringud on näidanud, et mandlite söömine alandab LDL-kolesterooli ehk «halva» kolesterooli taset, siis seekord tahtsid teadlased teada, kuidas mandlid mõjuvad «heale» kolesteroolile.

Kuigi igapäevane mandlite söömine ei kaota südamehaiguse riski täielikult, on see tervislik vahepala, mis sisaldab tervislikke rasvu, E-vitamiini ja kiudaineid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles