Salati muudavad ebatervislikumaks liigsed kastmed, krutoonid, juust, kuivatatud marjade segamine suhkrustatud pähklitega, liiga suured kogused ja rasvarikkad lisandid.
Kuus lihtsat nippi, kuidas suvine salat tervislikumaks muuta
Toitumisnõustaja Anar Allidina selgitab, mis täpselt salati ebatervislikuks muudab, vahendab uudiseportaal Global News.
1. Rohke kaste
Kaste tuleks restoranis tellida alati salati kõrvale, mitte peale. Enne igat ampsu tuleks pista kahvel kastmesse ja siis torgata salatisse, et vähendada kastme kogust igas ampsus. Vältida tuleks õlibaasil ja koorest tehtud kastmeid.
2. Krutoonid
Krutoonid ehk röstitud saiakuubikud on n-ö tühjad kalorid ehk töödeldud süsivesikud. Pigem võiks salatile lisada teelusikatäie päevalilleseemneid või röstitud kikerherneid, mis sisaldavad tervislikke rasvu, kuid krõmpsuvad hamba all nagu krutoonidki. Lisaks saab lihtsüsivesikud asendada liitsüsivesikutega lisades salatisse saiakuubikute asemel hoopis neljandik tassi kinoad või pruuni riisi.
3. Juustu kuhjamine
Salatile võib lisada lusikatäie juustu maitseks, kuid parem on see asendada avokaadoga, mis muudab salati kreemjaks ilma soodiumi ja küllastunud rasvadeta.
4. Kuivatatud marjade segamine suhkrustatud pähklitega
Kuivatatud marjad ja suhkrustatud pähklid võivad sisaldada rohkem suhkrut, kui muffinid. Pigem tuleks salatisse panna värskeid marju ning magusa maitse saamiseks lisada näiteks virsikut.
5. Liiga suur ports
Ühe korraga tuleks süüa kahe rusika suurune kogus salatit. Suurema salati kogusega lisandub ka rohkem kastet ja seega rohkem ebatervislikke kaloreid.
6. Rasvarikkad proteiiniallikad
Peekon, krõbekana ja isegi falafeli pallid võivad olla kalori- ja rasvarohked. Eelistada tuleks tuunikala, lõhet, läätsi ja ube, milles sisalduvad rasvad on tervislikud.