Dementsusesse haigestumise risk võib kasvada vanusega. Rohelise tee, vee ja kurkumilate joomine, võivad aga ajufunktsioone ergutada.
Dementsust võib aidata ennetada kolm keelekastet
Rahvusvahelise Alzheimeri ühingu kohaselt on dementsuse sümptomid mälukaotus, raskused igapäevaste toimetuste tegemisel, vähenenud otsusevõimekus ja tujumuutused. Haigus esineb igal kuuendal üle 80-aastasel inimesel maailmas, vahendab Daily Express.
Aina rohkem uuringud näitavad, et haigust on võimalik aga ennetada või edasi lükata. Asendades kohvipausidel kohvi rohelise tee, vee või kurkumilatega on võimalik säilitada oma kognitiivseid funktsioone.
Roheline tee
Uuringud näitavad, et rohelise tee joomine võib vähendada eakatel inimestel kognitiivseid kahjustusi kuni 50 protsenti. Singapuri ülikooli uuringust leiti, et neil, kellel oli geneetiline soodumus Alzheimeri põdemiseks, vähenes haiguse risk 86 protsendi võrra.
Kasulikke omadusi haiguse ennetamiseks leiti ka oolongiteest.
Vesi
Ühendkuningriigi riikliku tervishoiusüsteemi kohaselt tuleks iga päev juua umbes 1,2 liitrit vett. Veel on oluline mõju aju funktsioneerimisele. Vedelikupuuduse tagajärjel on raske keskenduda, võivad ilmneda mäluprobleemid-peavalud, aju väsib ning uni häirub.
Juba üheprotsendise vedelikupuuduse tagajärjel on kognitiivsed funktsioonid häiritud viie protsendi võrra.
Pikaaegne vedelikupuudus kahandab ajurakkude suurust ja massi. Seega, ebapiisav veejoomine suurendab dementsuse riski.
Kurkumilate
Inglise toitumisealane väljaanne (British Journal of Nutrition) avaldas mullu uuringu, mille kohaselt kurkumil on dementsust edasilükkav toime.
Kuigi kurkumit kasutatakse enamasti karris, on seda hakatud lisama maitseks kohvijoogile latele.