Lõhnataju vähenemine võib viidata tõsisele haigusele

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhn lisab elule naudingut.
Lõhn lisab elule naudingut. Illustratsioon: Bernd Friedel/Panthermedia/Scanpix

Teadlased on leidnud sümptomi, mis ühena esimestest annab aimu võimalikust Alzheimeri tõve väljakujunemisest.

Seni on Alzheimeri esimeseks haigussümptomiks olnud mälu halvenemine, siis Quebeci McGilli ülikooli teadlased leidsid, et Alzheimer avaldub kõige varem kahe aju osa, lõhna ja mälu keskuste võimetuses teha koostööd, kirjutab Independent

Teooriat testiti 300 osaleja peal, kellel oli kõrge geneetiline riski Alzheimeri tõve tekkimiseks. 

Kõigil paluti tuvastada tugevaid lõhnu nagu närimiskumm, bensiin ja sidrun. Sada osalejat lasi ka vabatahtlikult võtta endalt seljaaju vedeliku proovi, et leida valke, mida seostatakse haigusega.

Uurijad leidsid, et neil, kel oli kõige suurem raskus lõhnade tuvastamisega, oli ka kõige rohkem bioloogilisi näitajaid, mis viitasid Alzheimeri tõvele.

Arvatakse, et algne dementsuskahjustus ajule esineb juba 20 aastat enne, kui ilmnevad Alzheimeri sümptomid, kuid siiani ei olnud ühtegi testi, mis kinnitaks selle juhtumist.

Kuigi veel ei ole Alzheimeri tõvele ravi leitud, ütlevad eksperdid, et lõhnatesti saab kasutada haigusele jälile jõudmiseks veel enne sümptomite tekkimist, mis annab ka võimaluse neid vähendada.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles