Toidu kuupäev kukkus – kas võib veel süüa või peab ära viskama?

Karin Kivipõld
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: PantherMedia / Scanpix

Leidub nii inimesi, kes «parim enne» möödumisel kogu toidu kohe ära viskavad, kui ka neid, kes ammu aegunud saia veel üle röstivad ja ära söövad. Kumb on terviseteadlikum?

Raamatu «Food Unwrapped: Lifting the Lid on How Our Food is Really Produced» autor Daniel Tapper ütles, et igasuguses vaidluses aegunud toidu teemal ei tuleks vaielda «parim enne» või «kõlblik kuni» mõistete üle, vahendab The Telegraph

Tapper selgitas et, kui parim enne on möödas, ei tähenda see, et toit on tervisele kahjulik, vaid, et tõenäoliselt ei maitse see sama hästi, kui enne, «kõlblik kuni» aga aitab müüjatel välja sortida kauba, mis pole enam värske  ja tuleb asendada uuega.

Inimesed ei vaata kuupäeva

«Mõlemad fraasid on kaupadel selleks, et vältida tervise ohtu seadmist. Seda eriti värskete ja kergesti riknevate toitude puhul,» ütles Tapper.

Inglise riikliku tervishoiusüsteemi kohaselt saab toidumürgituse ebakõlbuliku toidu söömisest 5,5 miljonit inglast igal aastal. Tegelikult peaks number olema kõrgem.

«Põhjus, miks rohkem inimesi toidumürgitust ei saa, peitub selles, et tootjad arvestavad sellega, et inimesed – hoides toitu õigetes tingimustes – võib seda tarbida ka mõned päevad pärast aegumist nii, et see tervist tõenäoliselt ei kahjusta,» kommenteeris Tapper.

Ära tuleb visata salat ja liha

Toidustandardite agentuuri kohaselt otsustab toitu süüa või mitte süüa kolmandik Suurbritannia elanikest selle põhjal, kuidas toit välja näeb ja lõhnab arvestamata seda, kas toit on aegunud.

Kõik toidud ei kahjusta tervist tema sõnul ka ühtmoodi. Pehmed puuviljad ja marjad, värsked rohelised salatid segatud lihaga – eriti kanalihaga, millel võib olla surmav bakter campylobacter – võivad olla tervisele ohtlikud.

Süüa võib suhkrurohkeid ja kääritatud toite

Väiksema riskiga on toidud, mis on suhkrurohked, nagu moosid, mesi ja teised hoidised, soolased, nagu hapukurgid, vinnutatud sink, kääritatud, nagu hapukapsas või hapukoor, ja  kuivad-küpsetatud, nagu kaerakäkid ja küpsised.

Ta ütles, et enamik moose säilivad 6 –12 kuud pärast «kõlblik kuni» kuupäeva möödumist. «Kõvad juustud, nagu Cheddar ja Pecorino kõlbavad ka pärast säilimise lõppu, kui hallitanud osa ära lõigata,» rääkis Tapper ja märkis, et seda ei tohiks siiski teha pehmete juustudega, nagu Brie või Camembert, millele võivad tekkida tervisele väga ohtlikud hallitused.

Ülemaailmselt visatakse ära kolmandik inimestele toodetud toidust. Suurbritannias visatakse ära 7,3 miljonit tonni toitu ja jooke aastas, mis omakorda tekitab 17 miljonit tonni süsihappegaasi, mis saastab sama palju kui neli miljoni autot.

Kui kaua võib säilitada aegunud juustu?

Pehmed juustud (Brie, Camembert, Feta) tuleb ära süüa üsna kiiresti, sest niiskus juustus aitab bakteritel kiiresti paljuneda. Kogu juust tuleb ära visata esimese hallituse tekkimisel. Avatult säilib juust suletud karbis kuni kaks nädalat

Poolpehmed ja –kõvad juustud (Gouda ja Gruyere) tuleks mässida rasvapaberisse, mis laseb juustul n-ö hingata. Mässides kilesse soodustab see niiskuse teket juustus ja seega võimaldab bakteritel paljuneda. Avatult säilivad juustud kolm nädalat.

Kõvad juustud (Parmesan, Cheddar) kõlbavad – erinevalt pehmetest – ka siis, kui neile on tekkinud väike hallitus, mille võib välja lõigata. Avatult säilivad juustud kuni kuus nädalat.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles