Erivajadusega Kaarel, Fredi ja Lisete saavad nüüd käia ratsutamisteraapias

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lisete ratsutamas.
Lisete ratsutamas. Foto: Tartu Ülikooli kliinikumi lastefond

Kolmeaastane Kaarel, nelja-aastane Fredi ja seitsmeaastane Lisete saavad tänu lastefondile käia nüüd ratsutamisteraapias.

Tallinna poisil Kaarlil on diagnoositud Downi sündroom, millega kaasneb vaimne ja füüsiline mahajäämus. Madala lihastoonuse tõttu vajab ta järjepidevat taastusravi, sealhulgas ratsutamisteraapiat. Nagu iga teraapia, nii ka ratsutamisteraapia puhul on äärmiselt oluline järjepidevus ja regulaarsus, mida Kaarli pere rahaline seis ei luba poisile aga võimaldada.

Kaarel.
Kaarel. Foto: Tartu Ülikooli kliinikumi lastefond

Harjumaa poiss Fredi on motoorse kõnepuudega, mille tõttu vajab poiss järjepidevat logopeedilist abi. Lapse arengule mõjuks hästi ka ratsutamisteraapia, mis on logopeedilisele toele hea alternatiiv. Lapse raviarst, Logopeediakliiniku logopeed doktor Liis Themas selgitas, et ratsutamisteraapias rakendavad tugispetsialistid samu eesmärke, mida kabinetis toimuvas logopeedilises teraapias.

Fredi ratsutamas.
Fredi ratsutamas. Foto: Tartu Ülikooli kliinikumi lastefond

«Paljude teaduslike uuringutega on tõestatud ratsutamisteraapia positiivne mõju patsiendile. Hobuse liikumine mõjutab korraga kõiki meie erinevaid aistinguid. Selle tõttu saab aju väliskeskkonnast adekvaatsemat infot, mis omakorda soodustab korrektsemat kõnesisendi töötlemist ning kõne produtseerimist. Paraneb lihaskoordinatsioon näopiirkonnas ning väheneb motoorse planeerimise defitsiit,» rääkis Themas.

Tallinna tüdrukul Lisetel on diagnoositud atüüpiline autism, kaasasündinud tsüstid peapiirkonnas ning kahepoolne kuulmislangus. Laps hakkas alles kolmeaastaselt kõndima, mistõttu ei arenenud üks jalg korralikult välja ning Lisetel tuleb kanda ortoosi. Suureks mureks on ka see, et seitsmeaastaselt ei käi Lisete veel potil, mille puhul võib abi leida ratsutamisteraapiast. Nimelt aitab see tugevdada alakõhulihaseid ning seeläbi lapsel paremini oma põie tööd reguleerida.

Lastefond toetab kõikide laste ratsutamisteraapiat 90 protsenti ulatuses – Kaarlit 648, Fredit 665 ning Lisetet 1404 euroga.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles