Miks tekib pärast liigset joomist mälukaotus? (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol kahjustab tervist.
Alkohol kahjustab tervist. Foto: Wavebreakmedia ltd / Panther Media / Scanpix

Mõnikord kipuvad inimesed alkoholitarbimisega niivõrd üle pingutama, et järgmisel hommikul ärgates ei mäletata eelmisest õhtust mitte midagi. 

Professor Paul Wallace'i sõnul on see tuntud kui blackout ehk ajutine mälukaotus, kirjutab Huffington Post. Tema sõnul on selle seisundi esinemine üllatuslikult tavapärane.

Wallace rääkis, et 722 üliõpilase seas läbi viidud uuringust selgus, et 40 protsenti alkoholi tarbinud tudengitest koges eelmisel aastal mälukaotust. «Need, kel esines mälukaotust, said pärast teada, et nad olid sattunud erinevatesse potentsiaalset ohtlikesse olukordadesse, näiteks olnud osalised vandalismis, olnud kaitsmata vahekorras või sõitnud autoga,» rääkis professor.  

Miks nii juhtub? Kuidas mälukaotus tervisele mõjub?

Wallace'i sõnul suudab alkohol mõjutada meie mälu. Seda võib teha isegi väiksem kogu alkoholi. «Alkohol on depressant, mis mõjub samamoodi nagu rahustid, mis muudavad meie ajuprotsessid aeglasemaks ja sellega võib kaasneda mälu kahjustumine,» selgitas ta. 

Professor selgitas, et kui juua pika perioodi jooksul suurtes kogustes alkoholi, siis sel on ka aju pikalt mõjutavad tagajärjed, mis võivad muuta isegi eilse või üleeilse päeva tegevuste meenutamise keeruliseks. 

Blackout on ekstreemne variant mälukaotusest ning see on levinud nn sotsiaalselt joojate seas. Inimene ei mäleta mitte ainult oma eelmise õhtu ja öö kogemusi, vaid ta aju ei pruugi salvestada ka uusi hiljuti toimunud sündmustega seotud mälestusi. Blackout on sageli ägeda mürgituse tagajärg, seda olenemata jooja vanusest või sellest, kas ta on alkoholist sõltuv või mitte, rääkis Wallace.

Inimene jääb purju, kui ta lühikese aja jooksul tarbitakse suurtes kogustes alkoholi. See tõstab kiiresti alkoholisisaldust veres ning nagu rahustid, mõjutab see ajutegevust. Professori sõnul mõjutab see mälu nii, et inimene ei mäleta näiteks ürituse võtmesündmusi või ei mäletagi üldse, et midagi sellist oleks toimunud. 

Professor David Nutt tõdes, et alkohol põhjustab mälukaotust, sest ta segab nende ainete tööd, mis talletavad ajusse mälestusi. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles