Neli viisi, kuidas vältida puhkusejärgset masendust

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisijärgsest masendusest võib aidata üle saada ka järgmisele sihtkohale mõtlemine.
Reisijärgsest masendusest võib aidata üle saada ka järgmisele sihtkohale mõtlemine. Illustratsioon: Andreas Berheide/Panthermedia/Scanpix

Puhkuselt tulemine ja tavaellu naasmine võib mõjuda halvasti ja isegi masendavalt. Nipid selleks, kuidas puhkuse positiivsel mõjul jätkuda lasta, keskenduvad eelkõige kauakestvate mälestuste loomisele.  

Kuigi nii reisi planeerimine kui ka reisil olemine kõrgendab tuju ja aitab rutiinist eemalduda, siis puhkuselt naasmine võib tuju hoopiski alandada ning mõjuda igapäevasele toimetulekule, näiteks tööl, raskelt, kirjutab NBCnews

Näiteks puhkuse planeerimisest on kasu selle ajal, kuid planeerimise kasulik mõju ulatub küsitluse järgi ka puhkusevälisesse aega. Planeerijad olid üleüldiselt rahulolevamad oma eluga, suhete ja tööga. Tegelikult saab ka oma tuju peale reisi mõjutada juba puhkuse ajal, arvestades sellega, et igavesti ei kesta mitte reis, vaid mälestus sellest. 

1. Pea oma reisist päevikut

Kõigile meeldib pilte teha, kuid isikliku päeviku vaatamine viib su tagasi puhkusele palju isiklikumal ja võimsamal viisil. Pole vahet, kas kirjutad päevikut, postitad pilte Instagrami või pead blogi. Järgmisel puhkusel kanna kaasas reisipäevikut, kuhu meeldejäävamad detailid kirja saad panna.

2. Too tükike puhkusest koju kaasa

Unusta tüüpiline «Olin siin» T-särk ja vali mõni isiklikum suveniir, mis seostud sinu reisikogemusega. Pole oluline, kas see on söök või jook, mida puhkusel nautisid, punutud korv turult või lihtsalt ilus kivi jõest, kus ujusid. Tähendusrikkad mälestusesemed hoiavad meid meie lemmikkohtadega ühenduses.

3. Hoia end armastatud kohaga kursis

Ajaviitmine raamatuga, mis räägib kohast, kus käisid on hea viis, kuidas puhkusemeeleolu üleval hoida. Lugedes paikadest, millega seostub sinu isiklik kogemus, saab osaks mõnus ja tuttav tunne, mis asetab sind justkui sündmuste keskele.

4. Naudi kojutulekut

Väike kõrvalepõige igapäevaelust võib olla täpselt see, mida vajame, et värskendada positiivseid tundeid, mida saame kodust. Kuigi reisimise põhieesmärk on uude kohta minna, siis see aitab samuti naasta koju uue pilguga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles