![Mesi on üks kauemini säilivatest toitudest.](http://f12.pmo.ee/BhjI0C7_j7w6i_XEz9x2oKCpQUs=/1442x0/filters:focal(737x1436:3467x3887):format(webp)/nginx/o/2017/08/30/7045519t1ha2af.jpg)
Mõned toidud on aastaid muutumatuna kapis seisnud. See kas need võiks veel söögiks kõlvata oleneb paljuski nende vee, suhkru ja soolasisaldusest.
Mõned toidud on aastaid muutumatuna kapis seisnud. See kas need võiks veel söögiks kõlvata oleneb paljuski nende vee, suhkru ja soolasisaldusest.
Kui toitudel on kirjas, et see tuleb kindla aja jooksul ära tarvitada, siis on see tavaliselt toiduohutuse ja kvaliteedi eesmärgil. Parim enne tähtajal võib aga olla vähe pistmist toidu söögikõlblikusega, vaid rohkem sellega kuidas see välja näeb või maitseb, kirjutab the conversation.
1. Mesi
2015. aastal teatasid arheoloogid, et leidsid 3000 aasta vanuse mee Egiptuse haudadest ning see oli veel täiesti söödav. Selline säilivus tuleb mee koostisest: seal on vähe vett ja palju suhkrut, seega ei saa bakterid seal kasvada. Mees on ka väikses koguses vesinikperoksiidi, mis pärsib mikroobide kasvu. Osalt ka sellepärast toodavad mesilased seda oma järeltulijatele, see on nii toiduks kui ka kaitseks.
2. Kuivatatud kaunviljad
Sarnaselt meega on võti nende pikaks kestmiseks töötlemine. Kuivatamine suurendab kaunviljade suhkrusisaldust ja vähendab veesisaldust, mille tõttu on bakteritel ja hallitusel seal raske kasvada. Kui neid õhukindlalt hoiustada säilivad kuivatatud kaunviljad aastaid ja on ikka head valguallikad.
3. Sojakaste
Sojakaste võib seista vähemalt kolm aastat. Kombinatsioon kõrgest soolasisaldusest ja fermenteerimisest tähendab, et, kui sojakaste on avamata peaks sellel olema väga pikk eluiga.
4. Äädikas
Mõned äädikad ongi tegelikult riknenud vein või siider. Traditsiooniliselt saadakse äädika happelisus bakteriga Acetobacte, mis seda kääritab ja takistab teistel bakteritel seal kasvamist. Kui valge äädikas jääb peaaegu täielikult muutumatuks võivad teised äädikat värvi muuta või eritada sadet. Tavaliselt ei mõjuta see toote turvalisust, ainult välimust ja võib-olla ka värvi.
5. Valge riis
Valget riisi on söödud ka peale seda, kui see on 30 aastat plekkpurgis seisnud. Riisi jaoks paistab olevat pika säilivuse võtmeks keskkond ja temperatuur. Uuringud on näidanud, et temperatuur peab olema madal, umbes 3 kraadi ja oluline on ka hapnikuvaene keskkond. Pruunil riisil, mida peetakse tervislikumaks, on lühem iga. Selle kiulised kolded sisaldavad küllastamata rasva, mis võivad rääsuda. Seega, kui pruun riis on õline ja lõhnab nagu vana värv, on parem see minema visata.
6. Tume šokolaad
Selle üle vaieldakse kas šokolaad läheb halvaks. Piima lisamine võib šokolaadi säilivust lühendada. Tume šokolaad paistab kauem säilivat, kuigi see ei näe alati nii välja. Kui šokolaadi säilitatakse püsivalt samal temperatuuril võib rasv selle pinnale tulla ja valge kiht võib näha välja nagu hallitus. Siiski võib püsival temperatuuril säilitatud šokolaad säilida kaks aastat või rohkem.
7. ja 8. Suhkur ja sool
Paljud kauasäilivad toidud sisaldavad palju suhkrut ja soola. Kokkuvõtvalt võib öelda, et need kuivatavad toidust vee välja ja ei lase bakteritel seal kasvada. Seetõttu kasutatakse soola singis ja suhkrut moosis. Omaette toiduainetena säilivad suhkur ja sool õhukindlates anumates igavesti. Kuid lisandid nagu näiteks jood soolal, võib soola eluiga vähendada viie aastani.