Mis on saanud Indoneesia poisist, kes suitsetas kaheaastaselt 40 sigaretti päevas? (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üheksa aastaselt on poiss jätnud maha suitsetamise ja liigsöömise ning tal läheb koolis hästi.
Üheksa aastaselt on poiss jätnud maha suitsetamise ja liigsöömise ning tal läheb koolis hästi. Illustratsioon: Kuvatõmmis/Youtube

Noor Indoneesia poiss, kes sai kaheaastasena internetisesatsioonina kuulsaks, suitsedes mitu pakki sigarette päevas, on suitsetamise maha jätnud.  

Kui Aldi Rizalil õnnestus suitsetamise sõltuvusest lahti saada, asendas ta selle magusa söömisega ning võttis palju kaalus juurde, nüüd on poiss aga mõlemast sõltuvusest vabanenud, vahendab CNN.

Aldi Rizali pildid said kuulsaks 2010 aastal, kui ta leiti Sumatra vaesest külast pahvimas rohkem kui paki päevas, samal oma kolmeratalise jalgrattaga sõites.

Ardi Rizal pahvimas sigaretti oma kodu aias. Pilt on tehtud 16. mail 2010.
Ardi Rizal pahvimas sigaretti oma kodu aias. Pilt on tehtud 16. mail 2010. Illustratsioon: AHMAD NAAFI/SRIWIJAYA POST

Tema ema, Diana, räägib, et ta poeg sattus raevuhoogudesse, kui temalt sigaretid ära võeti. Ema sõnul hakkas ta pead vastu seina peksma ja endale viga tegema. Ta ütleb, et kuigi teda süüdistatakse halb lapsevanem olemises, siis ta lasi pojal suitsetada, sest kartis, et laps, kes teda pidevalt ähvardas võib endale surmavalt viga teha.

Aldi ei ole kaugeltki ainuke laps, kes on Indoneesia saartel suitsetamisest sõltuvuses on olnud. Arvatakse, et rohkem, kui 267 000 last kasutab tubakatooteid iga päev.

Diana arvas, et poja sõltuvus sai alguse, kui ta käis temaga koos turul, kus naine omakasvatatud juurvilju müüb. Seal õpetasid inimesed teda suitsetama ja ta sai sigarette kätte lihtsalt küsides. Paljudes maailma piirkondades tundub see ebareaalne ja võib paista vabandusena, kuid Indoneesias võib see olla väga tõenäoline.

Poisi ema sõnul algas sõltuvus sellega, et ta nägi teisi suitsetamas ja see tundus ahvatlev.
Poisi ema sõnul algas sõltuvus sellega, et ta nägi teisi suitsetamas ja see tundus ahvatlev. Illustratsioon: Kuvatõmmis/Youtube

Riigis on kõrgeim meessuitsetajate arv maailmas ja kõrgeim noorukitest ja lastest suitsetajate arv maailmas. Nendele näitajatele annavad hoogu juurde reklaami vähene kontrollimine, vaba müük ja madalad hinnad.

Praegu on Aldi noor terve poiss, kes käib koolis ja saab häid hindeid, kuid selleks et sinna jõuda, pidi ta läbima aastaid võõrutusravi riigi juhtiva psühholoogi Dr Seto Mulyadiga. Varsti peale suitsetamisest loobumist hakkas poiss kompenseerima suitsetamist ülesöömisega. Teie osa rehabilitatsioonist keskenduski ülesöömisest lahti saamisele.

Aldi ei soovi enam suitsetada ning tahab nüüd aidata lapsi, kes samasuguseid katsumusi peavad läbi elama nagu tema pidi.

2013. suitsetas Indoneesias 57 protsenti meestest ja 42 protsenti 13-15 aastastest teismelistest. Hinnanguliselt sureb seal igal aastal 217 000 inimest tubakaga seotud haigustesse. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles