Tüdruku üliharuldane seisund muudab arstid nõutuks

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katie (vasakul) koos oma õega viis aastat tagasi.
Katie (vasakul) koos oma õega viis aastat tagasi. Foto: Devon Ravine / AP / Scanpix

Üheksa-aastane Katie Renfroe ei suuda rääkida, kõndida ega süüa tahket toitu ning tema seisund on niivõrd haruldane, et arstid ei oska talle diagnoosi panna.

Kui tüdruku ema Angie oli kuuendat kuud rase, sai ta teada, et tema lapsel on kasvuhäire, tütre pea on ebanormaalselt suur ja kaalub rohkem kui tavaliselt, kirjutab Independent. Seda diagnoosi nimetati megalencephaly'ks.

Kuid see diagnoos ei selgitanud teisi sümptomeid, mis Katiel esinesid. Ema sõnul kimbutavad tütart krambid, ta ei suuda rääkida ega kõndida ning saab süüa vaid püreestatud toitu.

Praeguseni pole ükski arst suutnud selgeks teha, mis haigust tüdruk põeb. Arstid on teinud talle erinevaid teste, kuid alati on selgunud, et tegemist pole testitud haiguse või seisundiga. Näiteks on uuritud, ehk on tal lastel esinev vaegkasvu häire dwarfism, kuid lapsel ei ole seda.

Katie oma õdede-vendadega/ Devon Ravine / AP / Scanpix
Katie oma õdede-vendadega/ Devon Ravine / AP / Scanpix Foto: Devon Ravine/AP

Kui tüdruk oli pisem, viis perekond ta lastearsti, dr Roman Yusupovi juurde Joe DiMaggo lastehaiglasse Floridasse. «See on täiesti erakordne, seda esineb võib-olla ühel miljonist,» rääkis pediaater.

Tohter arvab, et tüdruku puhul võib olla tegemist nn ülekasvamise sündroomiga. See tähendab, et pehmete kudede rakud hakkavad kiiresti jagunema ning Katie puhul on näha seda eelkõige näos ja ajus.

Üheksa eluaasta jooksul on tehtud lapsele hulgaliselt operatsioone. Vaid üheksakuusena tehti talle ajuoperatsioon. Lapsel on ära lõigatud mandlid, tema põski on mitu korda väiksemast lõigatud ja tema peast on eemaldatud kaks tsüsti.

Keegi ei tea, mida tulevik tüdrukule toob. Samas ei ole ta kunagi üksi, sest tal on kaheksa õde-venda. «Katie on õnnelik. Talle meeldib teha peaaegu kõike seda, mida teised temavanused teevad,» rääkis ema.

Ta lisas, et tüdruk tahab elada. «Kui midagi muudab ta kurvaks, siis ta nutab või kui midagi teeb talle nalja, siis ta naerab,» rääkis Angie.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles