Kui tihti tekib melanoom sünnimärgi sisse?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sünnimärke soovitatakse aeg-ajalt kontrollida.
Sünnimärke soovitatakse aeg-ajalt kontrollida. Foto: Panther Media/Scanpix/Wavebreakmedia ltd

Uus kirjanduse ülevaade kinnitab, et enamus melanoomi juhtudest ei ole pärit eelnevalt olemas olnud sünnimärkidest, vaid tekivad uudismoodustistena. 

See rõhutab vajadust oma nahka regulaarselt muutuste suhtes kontrollida, kirjutab Med24. 

Varasemate uuringute andmetel tekib melanoom olemasoleva neevuse sisse 4 kuni 72 protsendil juhtudest. Hiljutises, 25 uuringut koondanud ülevaates leiti, et sünnimärgi sisse kujuneb melanoom 36 protsendil juhtudest.

Viimase ülevaate jaoks analüüsisid teadlased 38 uuringut ja kokku 20 126 melanoomi. Nad leidsid, et enamus (71%) melanoomidest on tekkinud uuena ja vaid 29 protsenti tekkisid eelnevalt olemas olnud neevuse pahaloomulise transformatsiooni tulemusena. Samuti selgus, et sünnimärkide sees tekkinud melanoomid kalduvad olema õhemad, seega on nendel puhkudel võimalik soodsam prognoos.

Uurijad rõhutasid, et inimesed peaksid oma nahka tundma ja jälgima regulaarselt uute moodustiste osas. Samuti soovitasid nad täiskasvanutel tekkinud uutesse kolletesse suhtuda kui potentsiaalselt pahaloomulistesse moodustistesse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles