Seitse kõige räpasemat asja, mida pidevalt puutud

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõudepesu on üks bakteriterohkemaid igapäevategevusi.
Nõudepesu on üks bakteriterohkemaid igapäevategevusi. Illustratsioon: Viktor Cap / PantherMedia / Scanpix

Kätepesu on oluline just eelkõige sellepärast, et ei lase bakteritel edasi kanduda ja paljuneda. Kui igaühele ei pruugi igapäevased patogeenid mõjuda, siis eriti oluline on pesta käsi kokkupuutel nõrgema immuunsüsteemiga imikutega. 

Selge on see, et patogeenid ei mõjuta meid alati, kui nendega kokku puutume. See oleneb kindlast bakterist või viirusest, sellest, kuidas meie immuunsussüsteem neile reageerib. Samuti on palju mida saame teha, et haigust ennetada, näiteks haiged töötajad võivad rahuliku südamega töölt koju jääda, vahendab Sciencealert

Köögikäsn

Tegelikult peavad mikrobioloogid seda kõige mustemaks asjaks majapidamises. Käsnad, mis on soojad, märjad ja toidujääkidega koos, on ideaalsed bakterite kasvualad.

Köögirätik

Teades, et köögikäsn on must võid kuivatada käsi peale nõude pesemist köögirätikusse. Kuid kraanikausi kõrval asuva rätiku haaramine võib isegi kaotada käte pesemise puhastava mõju, sest on bakteritega ilmselt sama palju nakatanud kui köögikäsnadki. Kuigi hiljuti avaldatud Eesti uuringus toodi välja võimalik seos köögirätikute kasutamise ja salmonelloosi kasvu vahel viimasel kolmel aastal, siis sellist järeldust kindlasti teha ei saa. «Kui tõmmata rätikuga üle tööpind, millel lõigati toorliha ja pärast kuivatada selle rätikuga käsi, kanduvad haigustekitajad kätele ja sealt juba edasi. Aga kindlasti ei ole võimalik seostada haigestumise tõusu tekstiilrätikute kasutamisega,» kommenteeris terviseameti epidemioloog. 

Voodi

Voodil on palju omadusi, mis bakteritele meeldivad. Inimesed higistavad palju, seega on voodilinad märjad ja soojad. Samuti hõõrdub linade vahele meie nahaosakesi koos kõigega, millega päeva jooksul kokku puutume.

Toidupoe korvi sang

Tuleb välja, et kui inimesed kõnnivad toidupoes ringi, teevad nad seda enamasti pesemata kätega, haarates toitu, ka pakitud toorest liha, võivad bakterid nende kätelt käru või korvi sangale kanduda ja vastupidi.

Uksenupud

Mikrobioloog leidis, et pannes viirusetekitaja kontori ukse tõukepaneelile, võttis see ainult neli tundi, kui rohkem kui pooled inimesed kontorist olid viirusega nakatunud. Samuti kandus viirus sama ajaga edasi muudele avalikele kontoripindadele.

Hambaharja hoidja

Hambahari käib suus ja siis tagasi hoidjasse. Hambaharja hoidja on suurepärane ümbritsevate bakterite kokku korjamiseks. Neid tuleks kahtlemata puhastada, sest seal kasvavad meelsasti bakterid, pärm- ja hallitusseen. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles