Küsimusi tekitav avastus: viirused võivad spermas säilida kuni kaks aastat

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spermatosoidid.
Spermatosoidid. Foto: panthermedia.net / Michael Osterrieder

Kuigi mees võib olla külmetusest juba ammu paranenud, ei välista see teadlaste uue avastuse kohaselt võimalust, et ta nakatab oma partnerit viirusega just sugulisel teel.

Zika viirust uurinud briti teadlased leidsid analüüse võttes, et viiruse sugemed peitusid meeste spermas veel mitu kuud pärast seda, kui nad olid juba terveks tunnistatud, vahendab Business Insider. See pani teadlased mõtlema, et viirused võivad peituda ka teistes kehaosades, kus nende olemasolu ettegi ei kujuta. Haiguste ennetamise ja tõrje USA keskuses tehti seepeale selgeks, et kehasse võib pärast tervenemist pidama jääda isegi kuni 27 viirust, sealhulgas hiljutised epideemiad Ebola ja Marburg, aga ka mumpsi tekitavad viirused.

Uuringutulemustest selgub, et viirused kasutavad justkui ära keha kaitsemehhanisme, kus nad ei hävine, sest immuunsüsteem pakub neile organismis kaitset. Üheks sellistest kohtadest on just nimelt suguorganid, mistõttu saabki võimalikuks see, et spermas peab viirus vastu.

Viirusepuhangu korral soovitavad arstid ja tervisespetsialistid, et nakatunust tuleks mitu nädalat pigem eemale hoida ning eriti puudutab see võimalikku kokkupuudet tema sülje või verega. Uuringust ilmneb, et sellest ei pruugi siiski piisata ning mõnel juhul säilivad viirused spermas isegi poolteist kuni kaks aastat. See tähendab, et inimene võib teoreetiliselt teisi nakatada veel terve selle aja jooksul.

Seega peavad arstid ja teadlased edaspidi arvestama, et isegi kui isik ei põdenud sugulisel teel levivat haigust, vaid levinud viirushaigust, võib ta seda just sugulisel viisil edasi levitada, tõdes uuringu autor Alex Salam.

Samuti polnud mõningate viiruste puhul seni täpselt selge, kuidas need levivad. Näiteks polüoomiviiruste hulka kuuluva BK-viiruse levikuteeks peeti hingamisteede kaudu levivaid baktereid, ent uue uuringu kohaselt võib olla ka tõenäoline, et viirus saab inimeselt inimesele edasi kanduda ka sperma kaudu.

Kokkuvõttes annab uuring viiruste levikule olulise uue nüansi, ent kuna tegu on pigem algfaasis avastusega, tekitab see rohkem küsimusi kui annab vastuseid, mistõttu jätkavad teadlased sellega aktiivset tööd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles