Liigese- ja lihasevalu aitab leevendada ortoos

Apotheka
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: http://orliman.com/

Ei pea olema tippsportlane või reumahaige, et teada, kui ebameeldiv on liigese- või lihasevalu. Ikka ja jälle valutavad piirkonnad vajavad erilist tähelepanu, tuge ja kaitset. Sellisel juhul võib abi olla ortoosist ehk tugilahasest, selgitab Apotheka proviisor Anne-Mai Rogenbaum. 

Eesti kontoriinimesi vaevavad kõige enam ala- ja ülaselja ning õlgade vaevused, üha suuremaks probleemiks on saanud ka pidevast nutiseadmete kasutamisest tekkivad randme- ja kaelavalud. Sundasendist, vähesest liikumisest, liigsest kehakaalust, sportlikust pingutusest, kroonilisest haigusest, operatsioonist või traumast põhjustatud valu korral tasub minna apteeki ning apteekri abiga või arsti ettekirjutuse alusel välja valida sobiv ortoos.

Kasutatakse vigastuste ennetamiseks

Ortoos on liigese, jäseme või muu kehapiirkonna toestamiseks, fikseerimiseks ja kaitseks kasutatav elastsest materjalist ringjas lahas või tugi. See aitab vähendada koormust liigesele ja fikseerib liigese loomuliku asendi, vältides selle moondumist või vale asendi kujunemist. Ortoos ka toestab lihaseid ja sidemeid, vähendades neile langevat koormust.

Eri kehapiirkonnad vajavad erinevaid ortoose ning neid ei kasutata mitte ainult raviks, vaid ka vigastuste ennetamiseks. Inimesed, kes alustavad 30.–40. eluaasta vahel pärast pikka pausi taas treeningutega, ei arvesta enamasti, et nende liigesekõhre struktuur pole endine ning kõik spordialad ei pruugi enam sobida. Näiteks jooksmine ja kiirust nõudvad pallimängud annavad suure koormuse eelkõige põlveliigestele. Kui põlvevalu on tuttav, tasub tõsisemate vigastuste vältimiseks ortoos soetada. Tennise- ja golfimängijatel tuleb tihti ette küünarnukivaevusi, mistõttu on neil vigastuste ennetamiseks mõistlik sportides kasutada küünarliigese ortoosi.

Kindlasti ei tohiks ortoosi häbeneda – kui vaadata ka telerist pallimänge, jooksumaratone või kergejõustikuvõistlusi, võib märgata, et paljud tippsportlased kannavad aeg-ajalt ortoosi.

Vahel peab ka puhkama

Väga levinud probleem, mille korral on samuti ortoosidest abi, on hallux valgus ehk seisund, kus suur varvas on pöördunud sissepoole väiksema varba poole ning põhjustanud suure varba pikitelge hoidvate lihaste nõrgenemise. Punetav ja põletikuline nukk tekib suure tõenäosusega kõrgete ja kitsaste jalanõude kandmisest, aga sel on ka pärilik soodumus. Kui on teada, et mõnel vanemal või vanavanemal on varbanukkidega probleeme, tasub kindlasti jalgadele suuremat tähelepanu pöörata, neid iga päev masseerida, liigutada ja ka ortoose kasutada. Need aitavad suurel varbal õiget asendit hoida. Ortooside kõrval on abi ka silikoonist varbavahetugedest ja spetsiaalsetest tallatugedest.

Samas ei tohi ortoosi kindlasti pidevalt kanda, sest see võib muuta lihased laisaks. Ortoosi kantakse aktiivse liikumise ajal, sportimisel või ägeda valu korral, mitte puhkehetkel.

Pikaajaliste kogemustega tootjad

Apotheka apteekide ortoosivalik pärineb Saksa firmalt Sporlastic ja Hispaania firmalt Orliman. Mõlemal ettevõttel on aastakümnete pikkune kogemustepagas aitamaks inimestel taastada ja säilitada füüsilist liikuvust. Toodete loomisel ei ole tehtud järeleandmisi, kasutatakse moodsaid tehnoloogiaid ning arstide, terapeutide ja inseneride koostöös sündinud lahendusi. Kõik ikka selleks, et ortoosid oleksid mugavalt kasutada ja piisavalt toetavad.

Ortoosi kandmist ei maksa karta. Tänapäeva ortoosid on mugavad ja toodetud antiallergilistest materjalidest. Kui arst või füsioterapeut on soovitanud ortoosi kanda, tuleb seda nõu kindlasti järgida, sest ortoosi kandmine on kehale sõbralikum kui valuvaigistite ja muude ravimite tarvitamine. Apteeker saab kindlasti soovitada ka vigastusest taastumist soodustavaid toidulisandeid.

Retseptiga saab soodsamalt

Ortoosi võib osta apteegist retseptita, kuid kuue kuu jooksul pärast operatsiooni või traumat on võimalik seda apteegist soetada ka retsepti alusel soodustusega. Soodustusega on võimalik ortoosi soetada ka isikliku abivahendi kaardiga.

Millistes Apotheka apteekides on ortoosid müügil, saab vaadata siit. Iga Apothekast ostetud ortoosi ostuga saab ostutšeki alusel ka tasuta füsioterapeudi konsultatsioonile!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles