Kurguvaevused võivad tulla ka stressist ja depressioonist

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ebamugavus kurgus võib mõjutada elukvaliteeti.
Ebamugavus kurgus võib mõjutada elukvaliteeti. Foto: Panther Media / Scanpix / Piotr Marcinski

Kui stress ja depressioon annavad näiliselt ilma erilise põhjuseta kurguvaevusi, tekib tunne, nagu neelus oleks tükk või klimp, siis seda nimetatakse nn globus-sündroomiks.

Selline tükitunne tekib ainult neelatamisel, toidupala või vedeliku neelamisel see kaob, kirjutab terviseõustamise keskkond kliinik.ee. Sagedamini esineb seda naistel. 

Neelu kogunenud paks lima põhjustab ängistust, nii et tekib neelamiskartus, närvilisus, inimene hakkab arvama, et põeb vähki. Sellisel juhul saab abi psühholoogilt või psühhiaatrilt.

Tükitunnet ja raskesti eemaldatavat eritist alaneelus kutsuvad sageli esile tõsisemad närvisüsteemi kahjustused, nagu ajuvereringehäired, näiteks skleroos või insult. Vanemas eas jäigastuvad kaelalihased, mistõttu neelamine on raskendatud ja neelus võib püsivalt olla lima.

Tüki- ja kuivustunnet kurgus ajendavad ka ainevahetushäired, nagu rauavaegus ja B-rühma vitamiinide vähesus. Tükitunnet kurgus tekitab vahel stenokardia. Kurguvaevused kaasnevad samuti söögitoruhaigustega, näiteks reflukshaiguse või söögitorupõletikuga.

Oluline on stressiajendid välja selgitada. Sageli tehakse kurguvalu või tükitunde põhjus kindlaks mitme eriarsti koostöös, rakendades lisaks vaatlusele erinevaid uuringuvõtteid, näiteks ultraheliuuringut ja kompuutertomograafiat.

Loe kurguvalude kohta pikemalt siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles