Hiljutine võipaanika on tekitanud küsimuse, kas (talu)või peaks tingimata kuuluma igapäevamenüüsse ning kui palju tohiks seda päevas süüa. Samuti tuleks jälgida toote pakendit.
Tervisenõu: kas võid peaks üldse tarbima? (2)
Vastab Tervise arengu instituudi (TAI) ekspert Tagli Pitsi.
Või nimetust tohib kanda ainult piimarasvast valmistatud võiderasv, mille rasvasisaldus on üle 80 protsendi, enamiku Eestis müüdavate võide rasvasisaldus jääb 80-82 protsendi vahele. Päritolumaa eelistamine on igaühe enda valik, selle koht
Tervisenõu: kuidas ravida paljusid naisi kimbutavat põiepõletikku?
Tervisenõu: miks tekib nõgestõbi?
Tervisenõu: kas vaimse tervise probleemid võivad olla pärilikud?
Tervisenõu: miks ei tohiks võtta valuvaigistit enne trenni minekut?
a mingeid soovitusi pole.
Lisatavaid toidurasvu (või ja muud võiderasvad, õlid, pähklid-seemned, õliviljad) kokku võiks päevas kokku tarbida 2000 kcal päevase energiasoovituse korral 6-7 portsjonit ja näiteks 2600 kcal korral umbes üheksa portsjonit. Üks portsjon on näiteks viis grammi võid/õli või 10 grammi pähkleid-seemneid. 2000 kcal korral võiks süüa päeva kohta umbes 25-30 grammi võid või õli.
Või võib kuuluda igapäevamenüüsse, kuid tingimata ei pea. Kui inimene soovib süüa ka teisi rasvaseid toiduaineid (näiteks rasvane juust), siis võib võist ja teistest võiderasvadest võileival hoopis loobuda. Oluline on, et toidust saaks soovituse kohaselt piisavalt (mitte liiga vähe ega palju) rasvu ning ennekõike tuleks tähelepanu pöörata piisavale polüküllastumata rasvhapete saamisele (parimateks allikateks kala, pähklid, seemned). Samuti tuleb jälgida, et toidust poleks saadud liiga palju küllastunud rasvhappeid.
Paari aasta taguse rahvastiku toitumisuuringu põhjal sõid täiskasvanud naised olenevalt vanusegrupist päeva kohta umbes 4-7 ja mehed 5-10 grammi võid. Need arvud võivad (aga ei pruugi) olla praeguseks pisut suurenenud. Lisaks söödi ka teisi võiderasvu ning õlisid.
Loe ka: