Salakaval ristallergia paneb toite pelgama

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter saab praegu õunu koorida, sest tal tekib allergiline reaktsioon toorele õunale puude ja heintaimede õitsemise perioodil ehk peamiselt kevadel ja suvel.
Peeter saab praegu õunu koorida, sest tal tekib allergiline reaktsioon toorele õunale puude ja heintaimede õitsemise perioodil ehk peamiselt kevadel ja suvel. Foto: Liis Treimann / Postimees / Scanpix

Hirm allergilise reaktsiooni ees võib tekitada nii suurt ebakindlust, et inimene loobub mõnest toidust täielikult, kuigi tegelikult pole see vajalik.

Juba lapsena tundis Peeter Uustal (33), kuidas pärast õunte või kirsside söömist tekkis tursetunne ja sügelus kurgus. Nii ei julgenud ta proovida ka õunakooki või õunamoosi, kuigi nende peale ei oleks tal vaevusi tekkinud.

Kui ta kooris kartuleid või porgandeid, hakkas kurgus justkui kihelema. Ärritust tekitasid ka sarapuu- ja maapähklid, mis talle väga maitsesid. «Lapsepõlvest saati olen ma pidanud vältima teatud toite, kuna hakkan kas sügelema või tekib raskendatud hingamine,» rääkis Peeter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles