Suurbritannia mehe kopsupildilt avastati 40 aastat tagasi hingetorru sattunud mänguasi

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tükk mehe kopsupildil.
Tükk mehe kopsupildil. Illustratsioon: BMJ case reports

30 aastat suitsetanud Suurbritannia mees arvas, et tal on kopsuvähk, kui arstid avastasid ta kopsust tüki. Tulemused üllatasid aga nii patsienti kui arste. 

Töömees Prestonist, Suurbritanniast oli mures, et tal on vähk, kui ta kopsupildil oli tundmatu mass. Tema hirmud vaigistas aga testitulemus, mis näitas, et tükk oli hoopis väike mängukoonus, mille mees oli lapsena alla neelanud, vahendab Independent teadusajakirja BMJ Case Reports. 

47-aastane mees, kes oli suitsetanud umbes 30 aastat, külastas arsti peale seda, kui oli umbes aasta aega kollast lima köhinud.

Uuring, mis pidi tema sümptomite põhjuse kindlaks tegema näitas, et mehel oli kopsus vari. Siiski leidsid testid Prestoni Kuninglikus haiglas, et vari kopsupildil oli tekkinud lastemängukomplektist pärit väiksest liikluskoonusest. See tuletas mehele meelde, et ta sai oma seitsmendaks sünnipäevaks mängukomplekti.

Mehe kopsust leitud mängukoonus.
Mehe kopsust leitud mängukoonus. Illustratsioon: BMJ case reports

Arstid olid imestunud, kuidas koonus oli märkamatuks jäänud. Nad arvasid, et see on esimene teadaolev juhtum trahheobronhhialsest võõrkehast, mis oli tähelepanuta jäetud 40 aastaks.

Tavaliselt märkavad vanemad, et laps on väikse asja alla neelanud, sest ta köhib või ei saa hingata. Arstid arvasid, et kuna mees tõmbas mänguasja hingetorru nii noorelt, siis arenesid tema kopsud selle ümber.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles