7 head nippi, kuidas kiiresti luksumisest vabaneda

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luksumine on tülikas.
Luksumine on tülikas. Foto: panthermedia.net / Craig Robinson

Luksumine tekib diafragma ägedate kramplike kokkutõmmete tagajärjel, mis põhjustab kiiresti korduvat sissehingamist ning tekibki iseloomulik luksumise heli. Kuidas aga toimida, kui luksumine vaevab juba pikemat aega?

Portaal Reader's Digest jagab nõuandeid, kuidas luksumine võimalikult kiiresti lõpetada.

Neela midagi magusat. Levinud abinõu on lusikatäis suhkrut, sest selle teraline konsistents kergelt ärritab söögitoru. Väidetavalt põhjustab see diafragma närvide «taaskäivituse», kuigi selle kohta pole teaduslikku tõendusmaterjali.

Neela midagi haput. Näiteks aitab lusikatäis sidrunimahla või lahjemat äädikat, mille hapukas maitse peaks luksumise peatama.

Söö pähklivõid. Kuna veniva konsistentsiga maapähkli- või mandlivõid peab natuke närima ning püüdma seda hammastelt ja keelelt maha saada, katkestab see korraks hingamis- ja neelamisprotsessi. Nii saabki luksumisest ajalugu.

Söö teravamaitselist kastet. Sel puhul katkeb luksumine tõenäoliselt seepärast, et kastme tulisus ja põletus viivad su tähelepanu luksumisest eemale ning nii võib luksumine samuti iseenesest järele jääda.

Söö mett. Sega lusikatäis mett väikse klaasitäie veega ja joo see ära. Mesi võib stimuleerida uitnärvi, mis läbib muu hulgas söögitoru ja lõpetab luksatused.

Söö kakaopulbrit. Pulbrit alla neelata on üsna vaevarikas, ent see peaks samuti hingamise tasakaalu paika panema ning luksumisest vabastama.

Hinga paberkoti sisse. Pane paberkott ümber suu ning hinga aeglaselt suu kaudu sisse ja välja. Lõpeta, kui tunned peapööritust või ebamugavust. See suurendab süsihappegaasitaset organismis ning taastab diafragma rahuliku toimimise ja keha hapnikuga varustamise. Sel viisil peaksid kõige tõenäolisemalt luksumisest vabanema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles