Gaasifirma hoiatab volbripidulisi heeliumi eest

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heeliumi sissehingamine võib olla eluohtlik.
Heeliumi sissehingamine võib olla eluohtlik. Foto: SCANPIX

Volbriöö eel avaldas gaasifirma AGA teate, milles hoiatab pidulisi heeliumi sissehingamise eest.

Firma muretses eelkõige nende piduliste pärast, kes seltskonnale nalja tehes õhupallist või mõnel muul viisil heeliumi sisse hingavad. Heelium muudab küll inimese hääle teistsuguseks ja naljakaks, kuid võib samas olla ohtlik tervisele ja isegi elule.

«Heeliumi nalja viluks sissehingamine, et sellega siis peenikest häält teha, võib olla eluohtlik,» ütles AGA ohutusspetsialist Ingrid Tamm.

Ta selgitas, et hääl muutub heeliumi toimel kõrgeks, sest gaasi kõrisse sattumine muudab häälepaelte võnkesagedust.

«Sisse hingatud heelium surub kopsudest välja hapniku ning see võib viia teadvuse kaotuse, lämbumise ja sealt edasi juba äkksurmani. Lämbumine toimub ilma igasuguste hoiatusnähtudeta, sest erineval hapnikust ei tekita heelium hingamisrefleksi,» rääkis Tamm.

Gaasifirma õpetuste järgi tuleb inimene, kes on heeliumi sissehingamise järel kaotanud teadvuse, viia koheselt värske õhu kätte ja kutsuda kiirabi. Hingamise seiskumisel tuleb teha kunstlikku hingamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles