Ortodondid: hambaklambreid tuleks kanda terve elu

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ortodondis soovitavad peale hammaste korrigeerimist kanda äravõetavaid klambreid iga öö.
Ortodondis soovitavad peale hammaste korrigeerimist kanda äravõetavaid klambreid iga öö. Illustratsioon: Brian Chase/Panthermedia/Scanpix

Hambaarstid soovitavad nüüd hambaklambreid terve elu kanda, et ennetada hammaste hilisemat vormist välja minemist.

Briti ortodontide selts julgustab patsiente hambaklambrite kandmist öösel jätkama, isegi kui hambad on juba fikseeritud. Seda uuringu tõttu, mis leidis, et 70 protsenti inimestest, kes kandsid hambaklambreid, vajasid 10 aasta pärast uuesti ravi.

Varem arvati, et kui patsiendid jõuavad teatud vanusesse, jäävad hambad lõpuks stabiilseks. Nüüd teatakse aga, et on võimalus, et hambad liiguvad terve elu jooksul. See on umbes sama normaalne nähtus nagu vananemine.

Ortodontiline ravi on enamasti pikk protsess, kuid kui fiksaatorite kandmine lõpetada võib raske töö kaotsi minna. Peale hammaste korrigeerimist antakse enamikele patsientidele äravõetav klamber, mida peaks kandma öösel. Siiski loobuvad enamik patsientidest sellest mõne aja jooksul. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles