Traumaatilised kogemused võivad naiste südamele mõjuda hiljem

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Traumaatilised kogemused võivad südamele stressi põhjustada ka mitmeid aastaid hiljem.
Traumaatilised kogemused võivad südamele stressi põhjustada ka mitmeid aastaid hiljem. Illustratsioon: Arne Trautmann / PantherMedia / Scanpix

Uuringus leiti, et mida rohkem traumaatilisi kogemusi olid naised elu jooksul läbi elanud, seda suurem risk oli neil haigestuda südamehaigusesse. 

Traumaatilised sündmused mõjuvad südamele raskelt ja seda eriti naistele, kes on teinud läbi menopausi. Südamehaigus on naiste seas kõige levinum surmapõhjus, vahendab The Health Site. 

Siiani on stressirikaste kogemuste mõju veresoonkonnale ja südamehaiguste esinemisele vähe uuritud. Veelgi vähem uurimusi on keskendunud sellele seosele menopausi ajal, kui südamehaiguse risk suureneb. Uuringus osales 272 mittesuitsetavat naist, kelle seas oli neid, kes polnud veel menopausini jõudnud ja neid, kes olid selle läbinud. Analüüsiti, kas rohkem traumaatilisi kogemusi elu jooksul pani neid suuremasse riski saada südamehaigus. Traumaatilised kogemused olid näiteks seksuaalne ahistamine, lapse surm, autoõnnetuses või looduskatastroofis osalemine, kallaletungi või röövi ohvriks sattumine.  

Uurijad rõhutavad psühholoogiliste faktorite, nagu trauma kogemise mõju südamehaiguste tekkimises ja seda just keskealistel naistel. Seetõttu pakuvad uuringu tegijad välja, et arstid peaksid patsiendiga arutama rohkem kui pelgalt füüsilise tervise muresid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles