Peedi kasulikud tervisemõjud, mida pead teadma

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peet.
Peet. Foto: Panthermedia.net / Natalya Danko

Punapeet on rikkalik paljude vitamiinide ja mineraalainete poolest, ent üllataval kombel on selle söömisel ka kõrvalmõjusid.

Portaal Reader's Digest teeb ülevaate, miks tasub kindlasti menüüsse punapeeti lisada.

Suurepärane antioksüdant. Peet on põletikuvastase toimega ning hea antioksüdant, mistõttu on sellest veidi abi haiguste ennetamisel. Ilusa punase värvi annab peedile aga taimne pigment beetatsüaniin, mis võib esialgsete uuringute kohaselt keharakke kaitsta kantserogeenide eest.

Madaldab südamehaiguste riski. Peedis leidub toitaineid nimega folaadid ja betaiin, mis koostöös vähendavad veres homotsüsteiini taset, millel omakorda ongi sageli roll südamehaiguste tekkel.

Parandab silmade tervist. Peedis sisaldub antioksüdant nimega luteiin, mida muu hulgas kasutatakse just silmi ravivates kapslites ja muudes ravimites. Luteiin aitab silmi kaitsta eelkõige vanusega kaasnevate haiguste eest. Veel leidub peedis fütotoitaineid, mis parandavad silmanärvide ja kudede tervist.

Parandab vastupidavust. Peedimahla tarvitavad näiteks maratonijooksjad, aga ka teiste vastupidavusalade esindajad. Nimelt leidub mahlas nitraate, mis mõjuvad lihaskoele ja aitavad alandada hapniku hulka, mida on lihasel pikema pingutuse ajal vaja. Samas võib peedimahla koos muu mahlaga segatuna tarvitada ka pensionär, kes soovib igapäevaselt aktiivselt liikuda ja vajab selleks energiat.

Võitleb kõhukinnisusega. Peedis on palju kiudaineid, mis mõjuvad organismi puhastajana. Kui tarvitad peeti iga nädal, siis ilmselt kõhukinnisusega muret ei teki.

Terviserisk: oksalaadid peedilehtedes. Oksalaadid kuuluvad soolade hulka. Kui soolade hulk on organismis liiga kõrge ja need seal ladestuvad, võivad tekkida neerukivid. Kui aga juua piisaval hulgal vett, et soolad organismid välja saada, ei pruugi ka peedilehtede tarvitamine kehale midagi halba teha.

Terviserisk: podagra. Siin on samamoodi süüdlaseks oksalaadid, mis võivad ladestuda ka luudesse-liigestesse ning seepärast valu põhjustada, ent seda siiski liigsel tarvitamisel.

Kõrvalmõju: väljaheide muudab värvi. Peedi söömise järgselt võib uriin või väljaheide omandada roosaka või punase tooni. Tegu pole siiski veritsuse, vaid peedi tugeva punase pigmendiga, mis ei kujuta endast mingisugust ohtu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles