Ebameeldiv ja inetu mure, mis kimbutab paljusid

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veenilaiendite teket mõjutab geneetiline eelsoodumus.
Veenilaiendite teket mõjutab geneetiline eelsoodumus. Foto: Erakogu

Kuigi veenilaiendid on üks sagedasemaid kroonilisi healoomulisi haigusi, ei ole see teema inimestele tavaliselt enne oluline, kui märgatakse muutuseid oma kehal.

Kõige sagedamini esinevad inimestel nahasisesed kapillaarsed laiendid. Need kimbutavad 88 protsenti naistest ja 79 protsenti meestest. Peamiselt tekivad kapillaarsed laiendid jalgadele, rääkis Ida-Tallinna Keskhaigla veresoontekirurg Veronika Palmiste. Kirurg  vastab levinumatele veenilaienditega seotud küsimustele.   

Kas nahasisesed veenilaiendid on seotud ulatuslikuma veenilaiendite haigusega?

Kuigi haigus algab sageli väikese võrgustikuna jalal, mis alguses väga ei häiri, võib aja möödudes haiguse ulatus siiski muutuda. Laienevad nahaaluses koes olevad veenid, mis on omavahel seotud. Seetõttu on oluline meeles pidada, et ilma korraliku, täpsustava uuringuta, ei peaks korrigeerima isegi süütut pindmist võrgustikku.

Miks need tekivad?

Kõige olulisem mõjutaja on geneetiline eelsoodumus. Mida rohkem on perekonnas teada erinevate veenilaiendite vorme, seda tõenäolisem on, et ka konkreetsel inimesel kujunevad elu jooksul välja veenilaiendid.

Teine põhjus võib olla varasem vigastus ja eelkõige nahatrauma. Seetõttu on väga oluline teada varasemat anamneesi ehk haiguse eellugu ja viia läbi ka täpsustab uuring, sest nii saab leida parima taktika veenilaiendite korrigeerimiseks.

Kas elustiil mõjutab veenilaiendite teket?

Minult küsitakse pidevalt, kas veenilaienditega patsient võib kanda kõrgeid kontsi ja istuda jalg üle põlve. Tegelikult ei ole sellealast tõestust keegi maailmas suutnud välja tuua.

Samas on kindlasti oma mõju veenilaiendite kui haiguse arengul väheliikuval elustiilil ja ülekaalul – need soodustavad kindlasti veenilaiendite teket. Lisaks on probleem pikemaajaline istumine. Nagu on teada, veenivere tagasijõudmiseks südamesse, on väga oluline, et inimese sääre- ja reielihased töötaksid ja aitaksid verd edasi pumbata.

Kas sel juhul võib joosta?

Veenilaienditega inimesed võivad joosta. Soovitan kindlasti olla füüsiliselt aktiivne, kuid võtmesõna on siiski mõõdukus. Selleks, et veenilaiendite arengut aeglustada, tuleks kanda treeningu ajal kompressioonsukki või -sukapükse, isegi kui see tundub alguses võimatu.

Kas veenilaienditega inimene võib käia saunas?

Saunaskäimise ei ole veenilaiendite puhul vastunäidustatud. Soojas saunas viibides on veenilaiend küll suurem ja nähtavam, kui näiteks jahedas ruumis olles, kuid see on täiesti normaalne ja ootuspärane muutus. Nimelt püüab keha ennast jahutada kuumas ruumis viibides ning lisaks suuremale higistamisele laienevad selleks ka kõik jäsemete veresooned. 

Kuna veenilaiendi puhul on veen nagunii normaalsest laiem, muutub veenikomu saunas korraks veelgi suuremaks. Ühelgi inimesel pole aga mõistlik ette võtta ekstreemsusi, näiteks saunamaratoni, sest siis pole vahet, kas inimesel on veenilaiendid või mitte, risk terviserikkeks on nii või naa suurem.

Kas selle mure vastu aitavad kreemid või tabletid?

Kuigi apteegis ja postimüügis pakutakse väga palju erinevaid preparaate, pole neist ükski suutnud tõestada oma toimet veenilaiendite eemaldamises pikemaajalisel kasutamisel. Soovi korral võib loomulikult kasutada ka kosmeetilisi vahendeid, näiteks peitekreemi, et veenilaiendid ei oleks nii silmapaistvad.

Millal pöörduda arsti poole?

Veenilaiendid on eelkõige kosmeetiline probleem ja arsti poole võiks pöörduda sel juhul, kui on soov sellega agressiivselt tegeleda. Soovitan alustada täpsustavate küsimustega perearstist ning kirurgi juurde minna ainult siis, kui on soov ja valmisolek agressiivseks korrektsiooniks. Selle haiguse kontrolli all hoidmiseks on aga hädavajalik kompressioonravi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles