Tasub teada: kuidas eristada, et ostad õiget toidulisandit, mitte petukaupa

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
D-vitamiin aitab terve püsida.
D-vitamiin aitab terve püsida. Foto: PantherMedia / Scanpix

Toidulisandi puhul peab teadma, et see pole ravim ega asenda tavatoitu, samuti pole mõtet seda põhjuseta tarbida. Küll aga tuleb enne ostu kindlaks teha, kas toode on usaldusväärne ja sulle vajalik.

Maaeluministeerium jagab nõuandeid, millele tuleks mõelda enne toidulisandi soetamist.

Mõtle läbi, kas ja miks toidulisandit vajad

Organismi arenguks ja hea terviseseisundi säilitamiseks vajalikud toitained saadakse üldjuhul kätte tasakaalustatud toidust. Eesti oludes võib erandiks pidada vaid D-vitamiini. Toidulisandi vajaduse peaks välja selgitama koos spetsialistiga oma tavamenüüd läbi vaadates või tervisetestide põhjal.

Pea nõu arsti, terviseõe või apteekriga

Toidulisandi valikul usalda ainult vastava väljaõppega spetsialisti. Toidu- või veebipoest toidulisandit ostes ei ole võimalust saada asjatundlikku nõu.

Uuri pakendi märgistust

Märgistus toidulisandi pakendil ei tohi mingil moel eksitada. Selle koostisosade loetelu peab olema esitatud arusaadavalt ja koostisosade täpsete nimetustega. Allergeenid peavad olema loetelus esile tõstetud.

Vitamiinide ja mineraalainete võrdluskogus

Teave toidulisandi vitamiinide ja mineraalainete märkimisväärse koguse kohta esitatakse protsendina täiskasvanu päevasest võrdluskogusest (NRV – nutrient reference value). See on teaduslikel andmetel tuginev kontrollväärtus, mis näitab toitaine tervele inimesele vajalikku päevast kogust. Ettevaatlik tasub olla toodete puhul, mille päevane soovituslik kogus sisaldab vitamiini või mineraalainet üle saja protsendi võrdluskogusest.

Ole ettevaatlik taimseid koostisosi sisaldavate toidulisanditega

Rahvameditsiinis tuntud taimi ei ole põhjalikult uuritud. Kui võimalik, uuri eelnevalt taimede kõrvaltoimeid ja arvesta, et mõned taimsed koostisosad võivad põhjustada organismis eri reaktsioone. Toidulisand võib osutuda ravimiks juhul, kui toode sisaldab taimi, mis on ravimina määratletud raviomadustega ainete ja taimede nimekirjas.

Suhtu reklaami kriitiliselt

Müügiedu tagamiseks on tootjal huvi muuta oma toode teistest eristuvaks ja sellega võib kaasneda muljetavaldav reklaamikampaania. Seetõttu suhtu kriitiliselt lubadustesse, mis tunduvad liiga head, et olla tõsi.

Mõtle, kas esitatud sõnum on lõpuni arusaadav

Kui toidulisandi puhul esitatakse ebamääraseid väiteid («hea sinu südamele», «tervislik suutäis» jm), ei ütle need tegelikult midagi toote koostisosade mõju kohta. Lubatud on kasutada vaid väiteid, mis viitavad konkreetsele ainele ja selle mõjule või kui ebamäärase väitega kaasneb täpsustav heakskiidetud tervisealane väide.

E-poest toidulisandit ostes uuri müüja tausta

Enne toidulisandi tellimist e-poest veendu kauba ja müüja usaldusväärsuses. Väldi ettevõtteid, kelle vähene kontaktinfo ei võimalda nende asukohta kindlaks teha. Arvesta, et väljastpoolt Euroopa Liitu ostetud toidulisand ei pruugi vastata meil kehtivatele nõuetele.

Ülitõhusa salendava efekti asemel ohtlikud kõrvalmõjud

«Rasvapõletaja» nime all müüdavas tootes võivad peituda hoopis ebaseaduslikult lisatud ained (näiteks efedriin, sibutramiin, strühniin), mis osutuvad ravimiks. Nende ainete kõrvaltoimetena on täheldatud kiirenenud südametegevust ja vererõhu tõusu, kuid mitte kaalulangust. Parem 30 minutit füüsilist tegevust kui 30 kapslit purgist! Tekkinud kõrvalmõjudest teavita arsti või terviseõde.

Unikaalne ja patenteeritud koostis ei garanteeri toote ohutust

Viited teaduslike uuringutega kaitstud sisule või rohkete auhindadega tunnustatud tootele on arukas enne ostu üle kontrollida. Toidulisandid, millega kaasneb eriline toote kujunemislugu, võivad osutuda pettuseks.

Tervislikkuse ekslik tõlgendamine

Toite ei saa liigitada tervislikeks ja ebatervislikeks. Tervislik saab olla inimese toitumine, elu väärtushinnangud ja hoiakud tervikuna. Tervislikku toitumist ei saa võrdsustada ainult puu- ja köögiviljade söömise ning mahetoiduga. Piisavalt liikudes ning tasakaalustatud segatoitu süües oled teinud õige valiku!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles