Tasuta hambaravi jätab pooled Eesti noored külmaks

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuni 19-aastastele noortele on hambaravi tasuta.
Kuni 19-aastastele noortele on hambaravi tasuta. Illustratsioon: Dmitriy Shironosov/ Panther Media/ Scanpix

Sel aastal on üheksa kuuga hambaarsti juures käinud vaid ligi pooled alla 19-aastastest noortest, kelle jaoks on haigekassa lepingupartnerite juures hambaravi tasuta. 

Haigekassa kutsub üles Eesti lapsi ja noori sagedamini hambaarsti juures käima. 2017. aasta üheksa kuu andmed näitavad, et hambaarsti juurde on jõudnud vaid 53,4 protsenti 3-19 aastastest lastest ja noortest.

Eestis on alla 19-aastaste laste hambaravi tasuta haigekassa lepingupartnerite juures. Lepingupartnerid leiab haigekassa kaardirakenduselt.

Kõige vähem jõuavad hambaarsti juurde noored vanuses 15-19 eluaastat, kellest külastab hambaarsti vaid 44–50 protsenti. Haigekassa teavituskampaania on suunatud eelkõige neile, et aidata neil astuda täiskasvanuellu tervete hammastega.

Kampaania eesmärgiks on tõsta laste ja noorte teadlikkust suutervisest ning meenutada vajadust käia vähemalt kord aastas hambaarsti juures kontrollis.

Kuidas ise hammaste eest õigesti hoolitseda?

  • Pese hambaid kaks korda päevas 2-3 minutit
  • Hoia toidukordade vahel pausi
  • Kasuta pehmet hambaharja (soft märgistusega)
  • Kasuta fluoriidiga hambapastat
  • Janu korral joo vett
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles