Ainuõige viis, kuidas kohelda tüütut vistrikku

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panthermedia/Dmitriy Melnikov/Scanpix

Näol uut tülikat vistrikku nähes tahetakse enamasti sellele sõrmede ja küüntega kallale minna, ent see peaks olema viimane mõte, mis pähe tuleb.

Dermatoloog dr Erin Gilbert tuletab Business Insideri portaalis meelde vana kuldreeglit, mille kohaselt peaks vistrikku nähes end vaos hoidma ning mitte seda näppima. «Kõik tahavad neid puutuda ja see on ka mõistetav, sest tahame neist ometigi kiiresti lahti saada. Et nahka mitte traumatiseerida ja paranemisprotsessi kiirendada, tuleks aga vistriku näppimist vältida,» toonitab ta.

Nahaarst ütleb vistrike pigistamise kohta, et vähem on parem – pigem ei tasu neid puutuda ja anda võimalust suuremat sorti põletiku tekkeks. «Peaksime mõtlema sellele, et naha kahjustust tuleks minimeerida ja põletiku edasilevimist vältida,» tõdes ta.

Kui aga vistrikule on juba pöördumatu kahju tehtud, tuleks ärritatud nahka maha rahustada ja jahutada. Arst soovitab hoida nahal jääkuubikut, mis on mässitud õhukeselt taskuräti või majapidamispaberi sisse. «Sellega leevendad nii punetust kui ka põletikulisust. Samamoodi toimib värske kurk. Hoia seda külmikus, et see oleks jahe ning kanna õhukesed kurgiviilud kahjustada saanud piirkonnale,» sõnas ta.

Dermatoloog hoiatab ka selle eest, et vistriku arengut tuleb jälgida. Kui oled seda pigistanud ja muul moel kahjustanud ning punetus muutub päevadega aina hullemaks, peaks kasutusele võtma apteegist või nahaarstilt saadud ravivahendid. Seepärast ei tasugi vistrikke vigastada, kuna põletik võib neis edasi levida ja lõpptulemuse kordades hullemaks teha.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles