5 küsimust, millele mõelda enne veganlusele käe ulatamist

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vegan vrapp.
Vegan vrapp. Foto: Vida Press

Moepärast veganiks hakkamine pole moraalselt ega ka oma tervise seisukohast päris õige, sest teadmatusest võid iseenda ohtu panna. Seepärast tuleb valik veganluse kasuks hoolikalt läbi mõelda.

HuffingtonPost teeb ülevaate, millistele probleemkohtadele enne veganluse kasuks otsustamist mõelda.

Kas see otsus sobitub mu elustiiliga ja toetab samas mulle olulisi väärtusi? Veganluse omaksvõtmine ei puuduta vaid seda, mida sööd ja tarbid. Kaasa peab tulema ka kogu mõtteviis. Samas peaks endale teadvustama, et veganile sobivad väärtused ei pea ühtima teistega, kes seda elustiili omaks võtta ei plaani.

Kas olen valmis väljas söömas käies oma harjumusi muutma? Kodus söögitegemine ilmselt kellelegi probleeme ei tekita, teine asi on aga siis, kui käid koosviibimistel või väljas söömas omnivooridest sõprade-sugulastega. Alguses võib sageli tunduda, et väljaspool kodu on väga raske sobivaid valikuid teha, kuna midagi justkui polegi süüa. See võtab aga harjumist ning tasub end ära. Kuniks oskad aga juba teadlikke valikuid teha ja mõnda söögikohta teisele eelistada, tuleb lihtsalt leppida, et algus ongi raske.

Kas ma tean, kuidas saada kätte kõik organismile vajalikud vitamiinid ja mineraalained? Selle väljakutsega maadleb pea iga vegan ja eriti puudutab see raua ja valkude omandamist. Omnivoorina võis see tunduda lihtsam, ent samas võib neilgi tekkida kergesti mõne aine defitsiit. Veganina tuleb aga palju teadmisi hankida, et mitte enda tervist ohtu panna, sest just läbimõtlematu veganlus seda teeb.

Kas mu partner/pere toetaks mind? Ilmselt on väga raske igapäevaselt toime tulla, kui su kõrval seisab partner, kes peab su eluviisi mõttetuks. Esmalt tuleks need asjad lahti rääkida ja probleemkohti selgitada. Kahjuks on palju suhtes paare, kus veganpool kannatab, sest partner lihtsalt ei mõista teda nii hästi. Kui nii juhtub, tuleb teha otsus, kas niimoodi on võimalik edasi minna või tuleb emmal-kummal järele anda.

Kas ma näen ennast ka hilisemas tulevikus seda elustiili viljelemas?

Kahtlemata on veganlus väljakutse ja sellega alustamine on põnev, see võib isegi tekitada tunde, et suudad maailmas midagi muuta. Samas võib ühel hetkel tekkida tüdimus ja käega löömise tunne. Veganlus ei peaks olema lühiajaline dieet ega moehullus, mida tahad lihtsalt ära proovida. Palju leidub ka neid, kes on veganluse kasuks otsustanud süütundest pärast mõne loomadega jõhkrutsemist sisaldava video nägemist. Tuleb aga mõelda, kas ainult see on piisav põhjus. Kui soovid oma elustiili tuua veganluse, tuleb see hoolikalt läbi kaaluda ja selle kohta põhjalikult uurida. Kui sa ei näe end seda ka pikemas perspektiivis tegemas, võiks pigem algust teha mõne lihavaba päevaga nädalas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles