Haruldast juuksetust põdev Sara Sofia tunneb end parukaga taas terve lapsena

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sara Sofia.
Sara Sofia. Foto: Erakogu/lastefond

SA TÜK Lastefond ulatab abikäe üheksa-aastasele Sara Sofiale, kes vajab harvaesineva haigusliku juuksetuse tõttu juukseproteesi korrigeerimist ning senikaua asendusparukat.

Tüdruk põeb allopeetsia-nimelist ravimatut haigust, mis tähendab, et tal puuduvad juuksed, ripsmed ja kulmud. Enamasti kasutavad selle diagnoosiga inimesed parukaid, kuid need ei võimalda neil näiteks sportida või ujuda. Sara Sofia vanusele lapsele on need tegevused aga väga olulised.

Eelmisel aastal sai tüdruk lastefondi toel spetsiaalse juukseproteesi, mis võimaldab tal elada täisväärtuslikku elu ning teha ka sporti ja ujuda. Kuna laps kasvab, siis vajab protees regulaarset korrigeerimist. Proteesi hooldus võtab aega kaks kuud ning selleks tuleb see saata Uus-Meremaale, kus see valmistati.

Sara Sofia pere on pöördunud uuesti lastefondi poole, et paluda abi proteesi korrigeerimise, saatmiskulude ja tüdrukule asendusparuka ostmise katteks. Asendusparukat saaks tüdruk kasutada ka aasta või pooleteise pärast, kui olenevalt tema kasvust protees taaskord hooldusesse või vahetusse läheb. Pere toetusvajadus on ühekordne ning kokku 1878 eurot.

Sara Sofia ema rääkis, et mullu soetatud juukseprotees on olnud pere jaoks elumuutev ning laps ütleb ise, et ta on sellega nagu normaalne inimene. Teda ei vaadata kaastundliku pilguga ning pole liigset uudishimu, haletsust, nuttu ega palvetamist igapäevastes olukordades. Sara Sofia on kordades enesekindlam ning tema psüühika on paremas korras.

Ema sõnul on tal hea meel jälgida, et tüdrukul on proteesi nii mugav kasutada, et päeva jooksul toimetades unustab ta täiesti oma diagnoosi ja identifitseerib end terve ja normaalse lapsena. «Oleme ääretult tänulikud abi ja toetuse eest, mida fond meile võimaldab ja väga loodame, et meie elu saab tänu toetusele sellisena jätkuda,» lisas ta.

Lastefondi toetusjuht Eveli Ilves avaldas suurt heameelt, et nad on haruldase haigusega tüdruku elu suutnud muuta rõõmsamaks ja täisväärtuslikumaks. «Mis võiks olla veel parem, kui armsa Sara Sofia tagasiside, et ta tunneb ennast nagu normaalne inimene. Heade annetajate toel oleme saanud seda kõike talle võimaldada. Aitäh!» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles