Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Millal on süda kõige tugevam?

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Südame tervis kõigub päeva jooksul.
Südame tervis kõigub päeva jooksul. Illustratsioon: Ronalds Stikans / Panthermedia / Scanpix

Südameoperatsioon on turvalisem pärastlõunal, kui süda on tugevam tänu keha sisemisele ööpäevarütmile. 

Keha kell või ööpäevarütm, on põhjus, miks tahame õhtul magama minna, kuid lisaks sellele juhib see paljuski keha tööd. Teadusajakirjas Lancet avaldatud uuring leidis, et süda on tugevam ja suudab operatsioonile paremini vastu panna pärastlõunal.

Samuti öeldi, et uuringu tulemusi ei mõjutanud võimalus, et arstid oleks hommikul väsinud. Arstid peaksid lõpetama hommikused südameoperatsioonid ja südameklapi asendamise lõikused. See põhjustab organile stressi, sest hapnikuvool südamekoesse on vähenenud. 

Arstid ja uurijad vaatlesid operatsioonide tüsistusi, sealhulgas südameinfarkte, -seiskumist ja surma peale operatsiooni.

  • Hommikustest patsientidest esines kõrvalnähte 54 inimesel 298-st.
  • Pärastlõunastest atsientidest esines kõrvalnähte 28 inimesel 298-st.
  • Pärastlõunastel patsientidel oli umbes poole väiksem risk komplikatsioonideks.
  • Opereerides pärastlõunal sai iga 11 patsiendi kohta ära hoida ühe komplikatsiooni.

Professon Bart Staels Pasteur de Lille´i instituudist ütles BBC uudistele, et nende uuring ei olnud inimeste hirmutamiseks südameoperatsioonide ees ning tegelikkuses ei ole võimalik haiglates kõiki südameoperatsioone pärastlõunasse lükata.

Küll aga saab leida üles patsiendid, kellel on komplikatsioonideks suurem risk ning teha kindlaks, et nende lõikused ei toimuks hommikul. Näiteks on leitud, et ülekaalulistel ja teist tüüpi diabeediga patsientidel on peale operatsiooni suurem risk haigestuda.

Juba on teada, et südame tervislik seisund kõigub päeva jooksul ning kõige suurem risk südameinfarktiks või insuldiks on esimese asjana hommikul. Süda ja kopsud töötavad aga kõige paremini peale lõunat. 

Tagasi üles