Tervisenõu: millal tekib alkoholihallutsinoos?

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol võib teha liiga nii füüsilisele kui ka vaimsele tervisele.
Alkohol võib teha liiga nii füüsilisele kui ka vaimsele tervisele. Foto: Panther Media / Scanpix

Keha võib reageerida alkoholile erinevalt ja mõnikord võib see tekitada ka vaimse tervisega seotud probleeme. Mida teha alkoholihallutsinoosi korral?

Vastab kliinik.ee-s psühhiaater Jaanus Mumma:

Alkoholihallutsinoos vallandub pärast pikaajalist alkoholitarvitamist või joomahoo katkestamist tavaliselt võõrutusseisundi 3.–5. päeval. Seda tüüpi psühhoosi tüüpilisteks tunnusteks on unehäired, hirmutunne, väga erineva sisuga tõepärasena tunduvad kuulmis- või nägemishallutsinatsioonid, millega harilikult kaasneb paranoiline luul.

Hallutsinoosi korral teadvus üldjuhul ei hägune. Et luulude ja meelepetetega kaasneb enamasti paaniline hirm ja rahutus, võib sellises seisundis isik olla ohtlik endale või ümbrusele. Haige tuleb vältimatu abi korras paigutada psühhiaatriahaiglasse, kuhu ta jääb kuni psühhoosi taandumiseni.

Ravis kasutatakse erinevaid psühhofarmakone ja organismi üldseisundit stabiliseerivaid medikamente. Äge alkoholihallutsinoos möödub ravimisel tavaliselt nädalaga. Harvem tuleb ette kroonilise kuluga hallutsinoose.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles