Kui külma tulekuga kaob energia, võib sind mõjutada see häire

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügis võib põhjustada depressiooni.
Sügis võib põhjustada depressiooni. Illustratsioon: Arne Trautmann/PhanterMedia/Scanpix

Tunne, et aasta külmemal ajal on tihti halb tuju ja puudub motivatsioon tegutsemiseks, võib tulla kergest depressioonivormist, mis mõjutab suurt osa põhjamaades elavaid inimesi. 

Talvine kellakeeramine võib tuua kaasa masenduse, mis väljendub energiapuuduses, vähenenud õnnetundes ja suuremas unevajaduses. 2–8 protsendile inimestest, kes elavad külmema kliimaga riikides nagu Kanada, Taani, Rootsi, Soome ja Eesti, mõjub see nii tõsiselt, et nad ei suuda tööd teha ega korralikult toimida. Sümptomeid põhjustab hooajaline afektiivne häire, mis vallandub aastaaegade muutumisest, kirjutab The Guardian

Lisaks depressioonile, iseloomustavad seda ülemagamine ja äärmuslik süsivesikute isu, mis viib kaalutõusuni. Enamasti on hooajalise afektiivse häirega inimestel ka muul ajal depressiooni nähud, kuid enim põhjustab neid aastaaja vahetus. Samal ajal võib häire varieeruda ja on palju rohkem inimesi, kes kannatavad kerge hooajalise afektiivse häire all. Umbes 10-15 protsenti inimkonnast on sügisel ja talvel samades raskustes, kuid neil ei saa otseselt diagnoosida kliinilist depressiooni. Põhja poolkeral võib lausa üks kolmest inimesest tunda ennast talvel loiu, ükskõikse ja pidevalt väsinuna.  

Hooajalist afektiivset häiret ravitakse kõige sagedamini valguseteraapiaga. Oluline on kasutada spetsiaalset filtrit, sest muidu võib ultraviolettkiirgus halvasti mõjuda. Valgusravi võib hooajalise afektiivse häirega inimestel aidata oma päeva varem alustada ja vältida ülemagamist. See leevendab depressiooni sümptomeid, ülemagamist ja süsivesikute isu lausa 80 protsendil patsientidest. Kuid kõige tõsisemate juhtumite puhul tuleb valgusravi kombineerida antitepressantidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles