Madagaskarit raputab katkupuhang, reisimisele seatakse piiranguid

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Närilised levitavad katku.
Närilised levitavad katku. Foto: YASSER AL-ZAYYAT/AFP

Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) andmeil on Madagaskaril katkupuhang - 20. oktoobri seisuga on saarel registreeritud 1365 haigusjuhtu, millest 106 on lõppenud surmaga.

Haigusjuhud on registreeritud peamiselt pealinnas Antananarivos ja idarannikul Toamasina sadamalinnas, vahendab terviseamet. Alates oktoobrist rakendatakse Antananarivo lennujaamast väljasõidul tervisekontrolli (exit-screening) nakkushaiguse rahvusvahelise leviku tõkestamiseks.

Madagaskaril registreeritud haigusjuhtudest 915 on kopsuvormi ja 275 buboonivormi juhud. Kopsuvormi kõrge osakaal on terviseameti hinnangul murettekitav, kuna see levib kiiresti ning haiguskulg on väga raske.

Üks sissetoodud haigusjuht registreeriti hiljuti ka Šeišellidel. Turismi tippaeg Šeišellidel on tavapäraselt oktoobris, kui saarele saabuvad reisijad peamiselt Prantsusmaalt ja Saksamaalt. Seoses puhanguga on ajutiselt tühistatud lennureisid Madagaskari ja Šeišellide vahel.

11. oktoobril teatas Šeišellide Tervishoiuministeerium reisipiirangutest Madagaskari saarelt saabuvate inimeste ja laevade suhtes - keelatud on saabumine Šeišellidele enne seitsme päeva (inkubatsiooniperioodi) möödumist pärast lahkumist Madagaskarilt. Inkubatsiooniperioodil saabunud inimesed suunatakse isoleerimiskeskusesse kuni perioodi lõpuni.

Tõhustatud järelevalve alla võetakse kõik Madagaskarilt saabuvad kaubalaevad. Kui laevapere liikmeil avalduvad haigussümptomid, jäetakse laev karantiini. Haigestunud suunatakse ravile.

Madagaskarit külastanud reisilaevadele on antud soovitus mitte siseneda Šeišellidele enne seitsme päeva möödumist Madagaskarilt lahkumisest. Juhul kui reisilaev saabub varem, jäävad kõik reisijad ja meeskond tõhustatud järelevalve alla.

Mis põhjustab katku ja kuidas seda vältida?

  • Katk on ohtlik nakkushaigus, mille looduslikud enzootilised kolded esinevad erinevates piirkondades, sealhulgas Madagaskaril.
  • Nakatumine toimub peamiselt näriliste, kirbuhammustuse või nakatunud loomade/loomanahkade käitlemisel.
  • Buboonkatku korral võib nakatuda haige isiku kehavedelikega kokkupuutel. Kopsuvorm levib ka piisknakkusena ehk õhu kaudu.
  • Hooajaline haigestumise tõus Madagaskari saarel esineb tavaliselt septembrist aprillini. See on seotud näriliste arvukuse tõusuga. Eelmine katkupuhang oli seal mullu samal ajal.
  • ECDC poolt koostatud riskianalüüsi kohaselt on haiguse sissetoomise risk Euroopa regiooni väga madal. Haigestumise risk on suurem reisijatel, kes külastavad riskipiirkondades oma sugulasi ja sõpru.
  • Riskipiirkondades viibimisel tuleb täita hügieeninõuded - pesta tihti käsi, kasutada seepi ja käte desinfitseerimisvahendeid, kasutada repellente (DEET 50%, picardine, IR3535) kirbuhammustuste vältimiseks, vältida kokkupuudet närilistega, haigestunud või surnud inimese või loomaga.
  • Nakatumise ohu korral tuleb kohe pöörduda tervishoiuasutusse jälgimiseks ja vajadusel profülaktilise ravi saamiseks.
  • Juhul kui nädala jooksul pärast riskipiirkondadest naasmist ilmuvad haigussümptomid (palavik, lümfosõlmide suurenemine, oksendamine, köha, hingamisraskused), tuleb võtta ühendust arstiga ja anda teada oma reisimisest katku riskipiirkondades.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles