Vähivormid, mida aitab ennetada aspiriin

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimitel võivad olla kõrvalmõjud.
Ravimitel võivad olla kõrvalmõjud. Foto: Panther Media/Scanpix

Ulatustlikust uuringust selgus, et pikaajaline aspiriini tarbimine vähendas paljude vähivormide tekkimise tõenäosust.

Hiina teadlased uurisid enam kui 600 000 inimese aspiriinitarbimise ja vähi seoseid, kirjutab telegraph.co.uk. Nad leidsid, et inimestel, kes võtsid seitsme aasta jooksul iga päev aspiriini, oli 47 protsenti väiksem tõenäosus söögitoruvähi tekkeks. Samuti oli neil 38 protsenti väiksem tõenäosus maovähi diagnoosiks.

VähivormVähenenud risk
Maksavähk47%
Söögitoruvähk47%
Maovähk38%
Kõhunäärme vähk37%
Kopsuvähk35%
Kolorektaalne vähk (käär- või pärasooles)34%
Verevähk24%
Eesnäärmevähk14%

Uuringut juhtinud professor Kelvin Tsoi Hiina ülikoolist tõdes, et need pikaajalise uuringu tulemused kinnitavad, et aspiriin aitab ära hoida erinevate vähivormide teket. Ta rõhutas, et eriti oli ravimist abi seedetraktiga seotud kasvajate puhul. Samas on just nende vähitüüpide suremus suhteliselt kõrge.

Näiteks Eestis oli 2014. aastal seedeelundite pahaloomuliste kasvajate haigestumuse vanuskordajad 100 000 elaniku kohta 145,83. 2013. aastal oli see 143,55 ja 2012. aastal 135,48.

Uuringus jälgiti ka aspiriini mõju rinna-, põie- ja hulgimüeloomile, kuid nende vähivormide teket aspiriin ei mõjutanud.

Uuringu kokkuvõte avaldati ajakirjas Journal of Clinical Oncology.

Aspiriini kasutatakse mitmete terviseprobleemide korral. Loe selle kohta täpsemalt kliinik.ee-st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles