Huvitav teada: miks on baklažaaniallergia eripärane?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baklažaan.
Baklažaan. Foto: panthermedia.net / Mykola Lunov/scanpix

Baklažaan on toitaineterikas ja madala kalorsuse tõttu ideaalne kaaslane kaalulangetajale, ent mõnele inimesele tekitab see kahjuks allergilise reaktsiooni, mis võib tema toidulauda oluliselt mõjutada.

Allergia baklažaani vastu on üsna haruldane, kirjutab meditsiiniuudiste portaal MedicalNewsToday. Baklažaan kuulub maavitsaliste perekonda, mis sisaldavad taimseid alkaloide – need on pestitsiidid, mis toimivad taimede enesekaitsena kahjurite vastu.

Allergia baklažaani vastu võib tekkida tõenäolisemalt lapseeas, aga ka täiskasvanud inimesel, kes juba on allergiline mõne maavitsalise vastu (kartul, tomat, goji marjad, piprad jm). Baklažaan sisaldab veel salitsülaati, mis on aspiriini koostisosa, mistõttu peaksid vilja vältima ka selle suhtes talumatud inimesed. Kuna baklažaani sisaldavad just paljud taimsed toidud, peaksid söögikohtades olema eriti ettevaatlikud taimetoiduarmastajatest allergikud.

Veel sisaldavad salitsülaati näiteks mustikad, õunad, avokaado, suvikõrvits, brokoli, vaarikad, spinat, viinamarjad, lillkapsas ja kurk.

Baklažaaniallergia sümptomid on sarnased mistahes muule toiduallergiale. Allergik võib pärast baklažaani söömist kogeda sügelust, kipitust või paistetust suu ümbruses ja keelel, iiveldust, kõhulahtisust, köha, kõhupuhitust jm. Enamasti ilmnevad sümptomid koheselt pärast selle söömist, vahel harva paari tunni möödudes.

Enamikel juhtudel pole sümptomid rasked, vaid ebamugavad. Küll aga peaksid allergikud teadma anafülaksia ohust. See on eluohtlik allergiline reaktsioon, mis tekib minutitega pärast kokkupuudet isegi väikses koguses allergeeniga.

Anafülaksia sümptomid on hingamisraskused, kurgupaistetus, raskused neelamisel, aeglustunud pulss, iiveldus ja teadvusekaotus. Kui allergikul pole selleks puhuks oma vajalikku ravimit kaasas, tuleb viivitamatult abi kutsuda.

Baklažaaniallergia diagnoosi panemisel koostab vajaliku ravi allergoloog. Kergematel juhtudel piisab maavitsaliste vältimisest, raskekujulisema allergia puhul saab allergik oma raviplaani ja vajalikud ravimid, sealhulgas anafülaksia ohu vältimiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles