Mida tervisele kasulikku leidub kõrvitsas?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrvitsasupp on tuntud toit, aga kuidas oleks kõrvitsapüree lisamisega küpsistesse?
Kõrvitsasupp on tuntud toit, aga kuidas oleks kõrvitsapüree lisamisega küpsistesse? Illustratsioon: Panther Media

Kõrvitsad on väga sarnased maguskartulile, sest on täis väärtuslikke toitained, eelkõige kaaliumit, beetakaroteeni ja kiudaineid.

Kõrvitsas on kaaliumit rohkem kui banaanis. Kaalium on oluline, sest aitab soolarikkas toidus tulenevaid vererõhu probleeme kontrolli all hoida. See aitab neerudel soola väljutada ja lõdvestab veresoonte pinget, mis on üks südameveresoonkonna haiguse tunnuseid, vahendab Newsmax

Kaaliumit seostatakse vererõhu alanemise, väiksema infarktiriski, lihas- ja luumassi säilitamisega.  

Beetakaroteen on teine põhiline toitaine, mida kõrvitsates on rikkalikult nende oranži värvi tõttu. Meie kehas muutub beetakaroteen A-vitamiiniks, mida vajame naha, limaskestade ja silmade tervise heaks.

Beetakaroteen on antioksüdant, mis aitab vähendada käärsoolevähi ja muude oksüdatiivse stressiga seostatud vähi riski.

Kolmas kõrvitsate hea omadus on see, et need on head kiudaine allikad. Kiudained toidus aitavad vähendada kolesterooli, tasakaalustada veresuhkrut ja alandada kaalu. Lisaks sellele on kõrvitsates rikkalikult C-, E-, ja B-vitamiini, rauda ja mangaani. Vähem on seal rauda, magneesiumit ja fosforit.

Kõrvitsat saab aurutada, küpsetada või keeta. Veelgi toitvamaks saab kõrvitsat teha kui lisada vürtse nagu kurkum, ingver, köömned ja küüslauk.

Seemneid ei tasu ära visata, sest need on head aminohappe arginiini, proteiini ja kiudainete allikad. Pestud ja röstitud seemnetest saab hea suupiste.

Kui värsket kõrvitsat ei ole saada, võib kasutada ka konserveeritud või püreestatud varianti. Sel puhul võiks eelistada orgaanilist või vähemalt ilma lisaaineteta, nagu sool või suhkur.

Kõrvits on hea lisand hautisele, supile või vormiroale. Kõrvitsapüreed võib lisada ka küpsetatud toitudele, mis aitavad nende toiteväärtust tõsta. Seda võib kasutada näiteks pannkookide, vahvlite, muffinite või isegi küpsiste taignas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles